Πολιτική

Βέβαιος για συμφωνία με τους αγρότες ο Κατρούγκαλος


Συμφωνία και στο θέμα των αγροτών, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος και θεωρεί ότι «θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» πριν από την 27η Μαρτίου αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. 

Tη βεβαιότητά του αυτή εξέφρασε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζοντας όσον αφορά τη συμμετοχή του σε ημερίδα για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της απασχόλησης που διοργάνωσε στην Ερφούρτη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελοου (Die Linke), σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τόμας Χέντελ (Die Linke), ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Γερμανία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνικής κατάρτισης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας της Θουριγγίας Χάικε Βέρνερ και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, οι οποίες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων Ελλήνων από εξειδικευμένα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Θουριγγίας. Στόχος τώρα είναι να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τα κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθεια την οποία θα στηρίξει και ο κ. Χέντελ. 

«Τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους θεωρούμε ότι δεν είναι εθνικά - σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και εκείνων που υποστηρίζουν την εμμονή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, άρα η συνεργασία με τη Θουριγγία, που έχει κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν μια εν πολλοίς μια αναμενόμενη κίνηση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η συνάντηση να μην έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Σε αυτό το πλαίσιο στην αποστολή συμμετείχε, εκτός από την κυρία Καραμεσίνη του ΟΑΕΔ, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ). «Υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση του μοντέλου της δυαδικής μαθητείας», το οποίο συνδυάζει την θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εξάσκηση και αποτελεί στην Γερμανία και στην Αυστρία τη βάση για κάθε κατάρτιση στην τεχνική εκπαίδευση, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και ανέφερε ενδεικτικά την προοπτική ανάπτυξης προγράμματος προετοιμασίας των εκπαιδευτών που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία από την Θουριγγία στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνεργασία, αλλά πολλά από αυτά τα σχέδια μπορούν να έχουν άμεση απόδοση. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη τέτοια προγράμματα σε εξέλιξη - το δυαδικό μοντέλο που ακολουθούν τα σχολεία του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Κρήτη για τον τομέα των ξενοδοχείων, αλλά και το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα στον τομέα της κατάρτισης για τους νέους τομείς ηλιακής ενέργειας σε συνεργασία με τη νότια Θουριγγία. Η μέχρι τώρα εμπειρία, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι θετική και αφορά κυρίως τόσο το πώς εκείνοι που αναζητούν θέση εργασίας και προέρχονται από ανεργία θα έχουν περισσότερα δικαιώματα, όσο και το πώς μπορούμε να έχουμε ανώτερες υπηρεσίες κατάρτισης. «Είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα πάσχει. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή στην τεχνική εκπαίδευση. Χρειάζεται μια γενικότερη ενίσχυση των μοντέλων και από αυτή την άποψη η τεχνογνωσία των Γερμανών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη», επισήμανε σχετικά ο υπουργός. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αναμένονται άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια και, πολύ σύντομα μετά την άφιξή τους, οι επικεφαλής των κλιμακίων, καθώς, όπως τόνισε, σε τεχνικό επίπεδο έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η ανταλλαγή ποσοτικών στοιχείων. «Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία - τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους - στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου. Και το ΔΝΤ, πρόσθεσε, δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. «Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα να λήξουν, θεωρώ όμως ότι η τεχνική προετοιμασία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, έχει προετοιμάσει το έδαφος και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πολύ σύντομα», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει αν οι εταίροι συμφωνούν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που εισηγείται η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι εκεί εντοπίζεται μια από τις βασικές διαφορές, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αφορούν «το αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς το θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές». Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει στους Θεσμούς πως αυτά τα θέματα αφορούν κυριαρχική απόφαση του ελληνικού κράτους. «Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης, το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό. Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μέχρι την 27η Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση και άρα, να έχει ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος. «Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εταίροι, πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο», πρόσθεσε. «Είμαι αισιόδοξος, χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και ανέδειξε την σημασία που αποδίδει στην στήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί μόνιμη Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την διαπραγμάτευση. «Θέλουμε να υπάρχει ο μεγεθυντικός φακός του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε μας και στους εταίρους μας. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνολικά και του προέδρου της Τόμας Χέντελ», με τον οποίο στην Θουριγγία συζητήθηκε και η συνέχιση της αποτελεσματικής αυτής συνεργασίας.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης αύριο του πρωθυπουργού με τους αγρότες. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.