Πολιτική

Βέτο των Θεσμών στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης


 Βέτο βάζει η τρόικα στα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή του Κοινωνικού Προγράμματος από το 2017, όπου το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτελεί το κεντρικό «πυλώνα». Οι Θεσμοί εκτιμούν ότι το στρατηγικό σχέδιο του Μαξίμου, που αφορά στην εξοικονόμηση πόρων για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δεν είναι αποτελεσματικό και ζητούν από την κυβέρνηση να… ψάξει άλλου για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι τροϊκανοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητούν νέες περικοπές σε προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως έχει κάνει γνωστό η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμό Πρόγραμμα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2017. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όμως δεν έχει κατατεθεί, καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση μετακύλησε χρονικά το ζήτημα του Μεσοπρόθεσμου για το τέλους του έτους, ευελπιστώντας σε… συννενόηση κυρίως με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Φαίνεται όμως ότι απέκτησε και νέο «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή του Κοινωνικού Προγράμματος , όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει το ΚΕΑ. Οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στο εν λόγω ζήτημα, θα «πληγώσει» εκ νέου το κύρος της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απαίτηση των τροϊκανών για νέες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα…

Δώρον-άδωρο δηλαδή για την κυβέρνηση, που θα πρέπει σύμφωνα με τις «νουθεσίες» των Θεσμών, να κόψει προνοιακά επιδόματα, για να… δημιουργήσει ένα άλλο. 

Στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τις αιτιάσεις των τροϊκανών, που αμφισβητούν την αποδοτικότητα των «πηγών» χρηματοδότησης του ΚΕΑ. Κάνουν μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην περικοπή 250 εκατομμυρίων ευρώ από τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι αυτό το μέτρο δεν είναι διόλου αποδοτικό…

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, βρίσκεται πλέον για τα καλά στην ατζέντα των συζητήσεων, η οποία είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη, καθώς περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης, τη δεύτερη αξιολόγηση με τα εργασιακά και το Μεσοπρόθεσμο…