Διεθνή

Βέτο Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ για τη χορήγηση βοήθειας σε Σύρους μέσω Τουρκίας


Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν χθες Τρίτη βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προέβλεπε την παράταση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Τουρκίας κυρίως σε εσωτερικά εκτοπισμένους άμαχους Σύρους, ενημέρωσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Κριστόφ Χόισγκεν, εκ των συνεισηγητών του.

Η επιχείρηση ανθρωπιστικής φύσης που διεξάγεται από το 2014 διατηρεί τυπικά την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ ως μεθαύριο Παρασκευή. Τα υπόλοιπα 13 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, που καταρτίστηκε από τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Το σχέδιο προέβλεπε τη συνέχιση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω δύο σημείων ελέγχου που δεν βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, είχε τονίσει νωρίτερα χθες ότι η βοήθεια αυτή είναι «ζωτικής σημασίας (...) για τους άμαχους στη βορειοδυτική Συρία», προσθέτοντας πως «εξαρτώνται ζωές από αυτή».

Το ΣΑ επέτρεψε τον Ιανουάριο να συνεχιστούν οι παραδόσεις βοήθειας μέσω δύο διελεύσεων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για έξι μήνες, αλλά απέρριψε τη συνέχιση των παραδόσεων από το Ιράκ και την Ιορδανία, εξαιτίας της αντίθεσης, και τότε, της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ρωσία είναι ο βασικός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εξαιρετικά περίπλοκο πόλεμο που μαίνεται από το 2011 στη Συρία και πιστεύεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε ως και 500.000 ανθρώπους, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, ενώ έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες εκατομμύρια άλλους.

Τον Ιούνιο, η Γερμανία και το Βέλγιο εισηγήθηκαν να ανοίξουν ξανά οι διελεύσεις στα σύνορα Συρίας-Ιράκ για να προσφερθεί βοήθεια εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά η πρόταση απαλείφθηκε από το κείμενο που τέθηκε σε ψηφοφορία χθες, και πάλι εξαιτίας της εναντίωσης της Μόσχας και του Πεκίνου.

Οι αρχές της Συρίας έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 250 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 9 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Η Ρωσία επιδιώκει η βοήθεια να παραδίδεται κυρίως μέσω συνοριακών διελεύσεων που ελέγχει η Δαμασκός και μία στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας για έξι μήνες.

Αυτή ήταν η 15η φορά που άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση σχεδίου απόφασης του ΣΑ για τη Συρία.

Η Μόσχα έχει διανείμει δικό της, ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης με την πρότασή της που εκκρεμεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Δυτικοί διπλωμάτες είχαν εκτιμήσει πως το κλείσιμο της διέλευσης στα σύνορα Ιράκ-Συρίας μείωσε κατά 40% τη βοήθεια σε ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό που παραδίδεται σε περιοχές πέραν του κυβερνητικού ελέγχου.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης