Πολιτική

Βέτο… διαρκείας του ΔΝΤ για τις συλλογικές συμβάσεις


 Αποφασισμένο να «ακυρώσει» το κυβερνητικό αφήγημα-κύρια επιδίωξη στον τομέα των εργασιακών, που ακούει στο όνομα επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ, που κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις είχε υιοθετήσει σκληρή και άτεγκτη στάση στα εργασιακά, επιμένει στο «βέτο» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις,  που επί της ουσίας σημαίνει επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και  υπερίσχυσή τους έναντι των επιχειρησιακών.

Το χρονικό της... διαμάχης για τις συμβάσεις

Η ελληνική επιδίωξη, εδώ και πολλούς μήνες όπου «σέρνεται» το ζήτημα των εργασιακών, είναι να οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση είχε καταγράψει στο πολυνομοσχέδιο (αιτιολογική έκθεση) που ψηφίστηκε στις 19 Μάϊου, πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μετά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις του Πολ Τόμσεν και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ, που επέμειναν ότι το Ταμείο, δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή του, σε καταγραφή συγκεκριμένης ημερομηνίας, το Μαξίμου υπαναχώρησε και με νέα τροπολογία του εξάλειψε την «επίμαχη» ημερομηνία. Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας, επιμένει ότι μετά το τέλος του προγράμματος, το καθεστώς που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις θα αλλάξει, ωστόσο δεν υπάρχει ημερομηνία «σταθμός» που θα κατοχυρώνει μια τέτοια εξέλιξη.

Πρακτικά το εν λόγω μείζον ζήτημα, δεν τακτοποιήθηκε-έκλεισε οριστικά, κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά μετακυλήθηκε για περαιτέρω διερεύνηση και επεξεργασία, στον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές τους. Το ΔΝΤ, που επιβεβαίωσε την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σκέλος, εκδηλώνει τις άγριες, ενδεχομένως και εμμονικές θέσεις του, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις.

Τι επιδιώκει το ΔΝΤ

Θέτει το πλαίσιο και καταδεικνύει τις προθέσεις του για μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, συνεχίζοντας να πηγαίνει σε αντίθετη ρότα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, που τάσσονται ευνοϊκά προς τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος», εκδηλώνοντας και πάλι την τάση του να θέσει βέτο στην κυρίαρχη ελληνική επιδίωξη στα εργασιακά.

Επιπρόσθετα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει την μεταρρύθμιση του πλαισίου ομαδικών απολύσεων και επιμένει στην αναγκαιότητα πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.