Οικονομία

ΒΕΘ σε Μητσοτάκη: «Στο κόκκινο» η βιοτεχνία εξαιτίας του κορωνοϊού


Την κραυγή αγωνίας μελών του για την επόμενη ημέρα της οικονομίας καθώς οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι, πλέον, ανάγλυφες, μεταφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην επιστολή που εστάλη και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα υπογραμμίζεται πως «το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου, αν και επιβεβλημένο για να συνδράμει στην αποφυγή της εξάπλωσης του φονικού ιού, δημιουργεί νέα αλυσιδωτά προβλήματα».

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: «Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, πέρα από την παγκόσμια υγεία, απειλεί πλέον σοβαρά και τις οικονομίες όλων των χωρών, πλήττοντας όλο και πιο έντονα τη ζήτηση, αλλά και την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη.... ... Γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας μελών μας που προέρχονται από το χώρο της μεταποίησης (μεταξύ άλλων ένδυσης, υπόδησης, κατασκευής στρωμάτων κ.α.), οι οποίοι κάνουν λόγο για ακυρώσεις και αναστολή παραγγελιών τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό, ενώ αναρωτιούνται που θα διοχετεύσουν την παραγωγή τους, όταν συνεργάτες τους που είναι και λιανέμποροι έχουν κλειστά τα καταστήματα τους».
 
Καθολική είναι, όπως αναφέρεται και η απαίτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ουσιαστική οικονομική τους στήριξη προκειμένου να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν την λειτουργία τους μετά τη λήξη του συναγερμού. Η επιλεκτική στήριξη παλαιότερα από όλες τις κυβερνήσεις των τραπεζών με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις είναι πρόκληση για τις επιχειρήσεις που παλεύουν με κάθε τρόπο απελπισμένα για να παραμείνουν σε λειτουργία.

«Είναι βέβαιο, σε κάθε περίπτωση, ότι θα απαιτηθούν περισσότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού καθώς και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα χρειαστούν κινήσεις και από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού. Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 είναι μια ζωτικής σημασίας πρόκληση για την Ελλάδα. Είναι, όμως, και ένα ακόμη ζήτημα, στο οποίο απαιτείται αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» καταλήγει η επιστολή του ΒΕΘ.