Καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομιών της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτήρισε τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, Recep Zipkinkurt.
Οι δύο πρόεδροι, που συναντήθηκαν στο ΒΕΘ, έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας προκειμένου οι δύο πλευρές να αναζητήσουν κοινούς δρόμους για επιχειρηματικές συμπράξεις, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.
"Στο χέρι μας είναι να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει σύνορα. Για τη χώρα μας, άλλωστε, η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί στοίχημα" τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας τον κ. Zipkinkurt. "Είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των χωρών μας" σημείωσε μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης.
Κατόπιν παρέμβασης του προέδρου του ΒΕΘ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα, επίσκεψη, στην Αδριανούπολη, ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Βούλα Τεκτονίδου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΘ, ο όγκος του διμερούς εμπορίου "αγγίζει" περί τα 3 δισ. δολάρια. Oι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Από τις περίπου 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Προστίθεται δε, ότι, "αντίθετα, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στην αρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ".