Οικονομία

ΒΕΘ: Αρνητικό το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων το α΄ εξάμηνο


Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών και το α΄ εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αύξηση των εγγραφών, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και τη μείωση των διαγραφών, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 272 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 230.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2017 οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ τα λουκέτα μειώθηκαν κατά 19,2%. 

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο 1,5 βιοτεχνική επιχείρηση έβαζε καθημερινά «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους έξι μήνες του 2018. 

Ασύμφορες κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 κρίθηκαν 170 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 337 και οι ασύμφορες επιχειρήσεις 237. 

Ατομικές επιχειρήσεις 

Τα σκήπτρα εξακολουθούν να διατηρούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς για ένα ακόμη εξάμηνο οι… γενναίοι που εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο, τις επέλεξαν παρά το γεγονός πως οι ατομικές επιχειρήσεις είναι οι περισσότερο ‘επιρρεπείς’ στις διαγραφές. Συγκεκριμένα κατά το εξεταζόμενο διάστημα 159 ατομικές επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ, ενώ την εν λόγω περίοδο 196 ατομικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. 

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Αναστάσιο Καπνοπώλη δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. «Παρά τη μείωση των λουκέτων, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, η τάση για “διαφυγή” από το επιχειρείν συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα θετικά μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής καθώς δεν γνωρίζει τι την περιμένει την επόμενη ημέρα. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».
 

Διαβαστε επισης