Οικονομία

ΒΕΑ: Θετικό το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων


Το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά και το σχέδιο απομάκρυνσης επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλίμου, απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση που είχε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

«Η βιοτεχνία συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την κρίση, όμως προκύπτουν καθημερινά εμπόδια που οδηγούν ακόμη και στο οριστικό κλείσιμο βιώσιμων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, η εικόνα του Μητρώου του Επιμελητηρίου, ήταν για το έτος 2019 και πάλι θετική, καθώς τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των εγγραφών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ δείχνουν θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών για την επιχειρηματικότητα, με τις συστάσεις μάλιστα του 2019, να είναι σχεδόν διπλάσιες των διαγραφών. Όπως τόνισε ο κ. Ραβάνης, προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε «το σύνολο των Μελών μας, παραμένει σταθερό το 2019, σε 35.000 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές το 2019 ανήλθαν σε 1.107, ενώ το 2017 και το 2018 ήταν 1.068. Στον αντίποδα, οι διαγραφές το 2019 ήταν 760, στα ίδια επίπεδα με του 2018, ενώ το 2017, ήταν 830».

Η διοίκηση του Β.Ε.Α, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, γνωστοποίησε επίσης και το σχέδιο του Δήμου Αλίμου, για πιθανή απομάκρυνση εκατοντάδων επιχειρήσεων – μελών του Β.Ε.Α – από την περιοχή, ενέργεια που απειλεί την ίδια την επιβίωσή τους.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλίμου, προτάθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία μπορεί να καταλήξει σε απομάκρυνση από την περιοχή, διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ, κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψη, τόνισε ο κ. Ραβάνης, την επιλεκτική αναφορά κάποιων δραστηριοτήτων στον σχεδιασμό του Δήμου, καθώς και τα αρνητικά αποτελέσματα από την ανάλογη εμπειρία μας με την απομάκρυνση των επιχειρήσεων από το Μεταξουργείο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων για εκατοντάδες επιχειρήσεις - μέλη μας στην περιοχή, προχωρήσαμε στις παρακάτω δράσεις:

  • Ζητήσαμε άμεση επικοινωνία του Προέδρου του Επιμελητηρίου με τον Δήμαρχο Αλίμου, αποστέλλοντας επιστολή προς το Δήμο, με την οποία ζητάμε ακριβή ενημέρωση, για τις προθέσεις του Δήμου, για το είδος, το μέγεθος και τον βαθμό όχλησης των επιχειρήσεων που αφορά η σκοπούμενη τροποποίηση και την γνωστοποίηση της μελέτης επιπτώσεων, καθώς και τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, για το θέμα.
  • Σχεδιάζουμε τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο και την επικοινωνία με τα μέλη μας, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα και να μας υποβάλλουν τυχόν προτάσεις τους και
  • Διερευνούμε τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας, σχετικά με τις απόψεις των κατοίκων του Δήμου για την συγκεκριμένη απόφαση.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ Β.Ε.Α. ΣΗΜΕΡΑ

«Η ακτινογραφία των νέων επιχειρήσεων στο Β.Ε.Α.»

Σε ό,τι αφορά στην ακτινογραφία της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποπνέει αισιοδοξία, το γεγονός ότι έπειτα από μια οκταετία όπου η κρίση έπληξε βαθύτατα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την τελευταία τριετία οι εγγραφές των επιχειρήσεων, είναι σταθερά περισσότερες από τις διαγραφές.

H συντριπτική πλειοψηφία είναι οι Ατομικές, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες, σε ποσοστό 17%, οι Α.Ε. σε 5%, ενώ οι ΙΚΕ σε ποσοστό 4% και οι Ε.Π.Ε 3%.

  • Στις Ατομικές: πολυπληθέστερος είναι ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ακολουθεί ο κλάδος των αυτοκινήτων και οι υδραυλικοί.
  • Στις Α.Ε. ο κλάδος γραφικών τεχνών, του επίπλου και του γυναικείου ενδύματος.
  • Στις Ε.Π.Ε: ο κλάδος γραφικών τεχνών, ο κλάδος αυτοκινήτου και του γυναικείου ενδύματος.
  • Στις Ι.Κ.Ε: ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ο κλάδος των αυτοκινήτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά)
  • Στις Ε.Ε: η αρτοποιία, ο κλάδος των αυτοκινήτων και τα κομμωτήρια.
  • Στις Ο.Ε: ο κλάδος αυτοκινήτου, η αρτοποιία και τα ξυλουργεία.

«Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία στο Β.Ε.Α (e- Επιμελητήριο)»

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η ελάφρυνση των επιχειρηματιών από τα διοικητικά βάρη, συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Συγκεκριμένα:

  • Μέσω του «e-chamber», παρέχεται ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών του Μητρώου του Επιμελητηρίου, άμεσα, αυτόματα, αξιόπιστα.
  • Ο επιχειρηματίας με ένα «κλικ» θα μπορεί από την έδρα της επιχείρησής του:
  1. Να ζητά και να λαμβάνει ηλεκτρονικά, τα πιστοποιητικά εγγραφής, διαγραφής, ιστορικότητας μέλους, ψηφιακά υπογεγραμμένα, με ισχύ σε κάθε δημόσια Αρχή,
  2. Να ενημερώνεται για τις συνδρομές του, να πληρώνει αυτοματοποιημένα και να λαμβάνει απόδειξη
  3. Να τροποποιεί ο ίδιος στοιχεία επικοινωνίας του
  4. Να ενημερώνεται προσωπικά, με e-mail, από τις υπηρεσίες του Β.Ε.Α.
  • Άμεσα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί, η ηλεκτρονική προεγγραφή και εγγραφή και για τα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις).

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, ολοκλήρωσε την ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά, το πάγιο αίτημα για σύσταση Ατομικών Επιχειρήσεων μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας της ηλεκτρονικής ΥμΣ (ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης) και τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης της συγκεκριμένης διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων καθώς είναι αδιαμφισβήτητα αναπτυξιακό εργαλείο.

Τέλος, ανακοίνωσε τις επόμενες άμεσες δράσεις του Επιμελητηρίου υπέρ των Μελών του, με πιο σημαντικές:

  • τη δωρεάν επιμόρφωση των ειδικοτήτων του κλάδου αυτοκινήτων και ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, ενόψει των νέων τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν προκύψει στον τομέα της Ηλεκτροκίνησης και τη συμμετοχή του Β.Ε.Α. στη νομοθετική πρωτοβουλία των αρμοδίων Υπουργείων
  • την πρωτοβουλία για την απόκτηση του Σήματος ελληνικού προϊόντος, στους σημαντικούς κλάδους Παιγνιδιών, Πλεκτών και Αργυροχρυσοχοΐας. Ήδη, ξεκίνησε η εσωτερική διαβούλευση στην Επιτροπή Ελληνικού Σήματος του Υπουργείου, για τον Κανονισμό του Παιγνιδιού.
  • την παρέμβαση στο Υπ. Οικονομικών και την Ένωση ελληνικών Τραπεζών, για τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση όσων έχουν ήδη προχωρήσει σε τμηματική εξόφληση, καθώς και για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων Μελών του Β.Ε.Α., που είναι ο διαχωρισμός Α.Φ.Μ. της ατομικής επιχείρησης, από το Α.Φ.Μ. του φυσικού προσώπου και που εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αναπτυξιακό κίνητρο των μικρομεσαίων κ α ι
  • την δημιουργία της δομής «Σχεδιάζω-Παράγω-Εξάγω-Καινοτομώ», σαν σταθερό μηχανισμό προώθησης και προβολής προϊόντων.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ Β.Ε.Α. ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η εικόνα του Μητρώου του Επιμελητηρίου, το έτος 2019 είναι και πάλι θετική. Τα απολογιστικά στοιχεία μας δείχνουν αύξηση των εγγραφών. Θετικό το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών για την επιχειρηματικότητα, με μικρή διαφορά ως προς την ίδρυση των επιχειρήσεων μεταξύ των ετών 2018 και 2017 και αισθητή διαφορά ως προς τις διαγραφές, σύμφωνα με στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. Το σημαντικό είναι ότι οι συστάσεις του 2019 είναι σχεδόν διπλάσιες των διαγραφών.

Το σύνολο των Μελών, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, παραμένει σταθερό το 2019, σε 35.000 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα: οι εγγραφές το 2019 ανέρχονται σε 1.107, ενώ το 2017 και το 2018 ήταν 1.068 και το 2016 μόλις 885. Στον αντίποδα, οι διαγραφές το 2019 ήταν 760, στα ίδια επίπεδα με του 2018 ενώ, το 2017 ήταν 830 και το 2016 ήταν 2.391.

H συντριπτική πλειοψηφία είναι οι Ατομικές, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες σε ποσοστό 17%, οι Α.Ε. σε 5%, ενώ οι ΙΚΕ σε ποσοστό 4% και οι Ε.Π.Ε 3%.

Ανά νομική μορφή:

  • Στις Ατομικές: πολυπληθέστερος ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ακολουθεί ο κλάδος των αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί.
  • Στις Α.Ε. ο κλάδος γραφικών τεχνών, του επίπλου και του γυναικείου ενδύματος.
  • Στις Ε.Π.Ε: ο κλάδος γραφικών τεχνών, ο κλάδος αυτοκινήτου και του γυναικείου ενδύματος.
  • Στις Ι.Κ.Ε: ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ο κλάδος των αυτοκινήτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά)
  • Στις Ε.Ε: η αρτοποιία, ο κλάδος των αυτοκινήτων και τα κομμωτήρια.
  • Στις Ο.Ε: ο κλάδος αυτοκινήτου, η αρτοποιία και τα ξυλουργεία.

Σύσταση εταιρειών μέσω Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥμΣ)

Η Υπηρεσία Μιας Στάσης, από το 2011 που ξεκίνησε έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση του χρόνου και των εξόδων που απαιτούσε η παλιά διαδικασία. Το 2019 μια στις 3 νέες εταιρείες συστάθηκαν μέσω της ΥμΣ (33%).

Η Υπηρεσία μιας Στάσης αποτελεί την πρώτη και μοναδική επιλογή για τις ΙΚΕ σε ποσοστό 100% καθώς επίσης και για τις Ε.Ε. με 97% και Ο.Ε. με 96%.

Μάλιστα το 35% των νέων εταιρειών  συστάθηκαν μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) 

Το Επιμελητήριο έχει ως προτεραιότητα της άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των μελών του. Ενδεικτικά, για το 2019 εξυπηρετήθηκαν 33.708 αιτήματα σε λιγότερο από μια μέρα.