Τράπεζες

Βάζει όρους η Κομισιόν για την επιδότηση δανείων α' κατοικίας


Οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για να πάρουν οι δανειολήπτες επιδότηση από το κράτος

Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, με στόχο να καλύψει ακόμη και 300.000 ελληνικές οικογένειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τους δικούς της όρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος, βάσει των οποίων οι επιδοτήσεις δεν θα δοθούν σε όλους, αλλά μόνο σε όσους συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους με τις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα με τρόπο που άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι μια ευρύτατη ομάδα δανειοληπτών (περισσότεροι από 300.000, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές) θα είναι οι δικαιούχοι του νέου πρoγράμματος, που θα ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα και θα «τρέξει» για μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας,

  • «Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα "κόκκινα δάνεια", τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
  • Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Με το νέο πρόγραμμα καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο».

Όμως, η Κομισιόν δίνει στην έκθεση αξιολόγησης, που δημοσιεύθηκε χθες, μια αρκετά διαφοροποιημένη εκδοχή του νέου προγράμματος, που σίγουρα δεν είναι τόσο «ανοικτή» σε μεγάλες ομάδες δανειοληπτών, όσο το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα θα «τρέξει» μόνο για ένα μήνα, τον Ιούλιο και θα έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων μόνο οι δανειολήπτες που επηρεάσθηκαν οικονομικά από την πανδημία.

Το σημαντικότερο που σημειώνει η Κομισιόν, όμως, είναι ότι θα αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής ενός δανειολήπτη στο νέο σχήμα να αναδιαρθρώνεται πρώτα το δάνειό του, σε συμφωνία με την τράπεζα. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τράπεζες, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα βρίσκεται η υποβολή μιας πρότασης στους δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Εξάλλου, η Κομισιόν τονίζει ότι, επειδή είναι πολύ μεγάλη η περίμετρος των δανείων που εμπίπτουν στο νέο σχήμα, θα είναι απολύτως απαραίτητο να περιληφθούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αναδιαρθρωθούν μόνο όσα δάνεια κρίνονται βιώσιμα από τις τράπεζες, ώστε να περιορισθούν και οι αρνητικές επιδράσεις στην κουλτούρα πληρωμών.

Οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» που παρουσιάζει στην έκθεσή της η Κομισιόν αλλάζουν εντελώς την εικόνα του νέου προγράμματος επιδότησης δανείων, καθώς γίνεται σαφές ότι μπορεί το... πεπόνι (επιδότηση) να το κρατάει το υπουργείο Οικονομικών, όμως το μαχαίρι θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζικών στελεχών, που θα αποφασίζουν ποιο δάνειο είναι βιώσιμο, πώς μπορεί να αναδιαρθρωθεί, ώστε να εξασφαλίσει ο δανειολήπτης μια επιδότηση που δεν θα κρατήσει παρά για λίγους μήνες (πιθανότατα εννέα μήνες). 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις