«Βασιλικότερος του Βασιλέως» εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, υπερακοντίζοντας τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξης που θα επιτύχει φέτος.
Ο επί μία τετραετία πεσιμιστής, σκεπτικιστής και συγκρατημένος κεντρικός τραπεζίτης, με την αλλαγή κυβέρνησης μεταπήδησε στην πτέρυγα των υπεραισιόδοξων και τοποθετεί τώρα πολύ υψηλά τον πήχυ - πολύ υψηλότερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης και τις προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος.
Μιλώντας χθες το βράδυ στο Belgian Business Club εξέφρασε την εκτίμηση/πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3%! Επισημαίνεται ότι η ΤτΕ της οποίας ηγείται, τοποθετεί τον πήχυ στο 1,9% και αυτόν τον στόχο φιλοδοξεί να επιτύχει η κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφερόμενος στον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είπε ότι μπορεί να είναι πάνω από 3%. Η συγκεκριμένη απάντησή του στην γερμανική εφημερίδα είναι η εξής:
«Όλα εξαρτώνται από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, αλλά είπαμε ότι θέλουμε ανάπτυξη άνω του 3%. Σε μια χώρα που έχει χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού της εισοδήματος, αυτός ο στόχος θα πρέπει να είναι εφικτός».
Συνεπώς, ο Γ. Στουρνάρας, αφήνοντας πίσω την εποχή των καχεκτικών και γκρίζων προβλέψεών του, θεωρεί ότι το 3% είναι εφικτό να επιτευχθεί από το 2019!
Κι αυτό όταν σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης του Β΄τριμήνου του έτους προσδιορίστηκε στο 1,9%, ενώ του Ά εξαμήνου κινήθηκε στο 1,5%.
Δηλαδή, με το σκεπτικό του υπεραισιόδοξου Γ. Στουρνάρα η ανάπτυξη στο Β΄εξάμηνο του έτους δεν θα είναι απλώς μεγαλύτερη, αλλά εκρηκτική.
Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο Belgian Business Club, εκτίμησε ότι πλέον μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος.
Ενώ εκτός από τα κολακευτικά σχόλια για τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ:
«Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της να αγγίξει το 3%».
Δημήτρης Κυριακόπουλος