Τις προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Όπως έχει γράψει εύστοχα ο Στρατής Μυριβήλης, όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα, όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων και γι΄ αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα συγκίνηση που επιστρέφω εδώ στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας, με στόχο και όραμα να διευκολύνω και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία» δήλωσε ο ίδιος.
Είπε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παίζει και έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας και την ανάπτυξή της, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του που μαζί του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου, ο Γιάννης Παπάς.
«Διαβεβαιώνω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ότι σε αυτό το υπουργείο θα έχουν το υπουργείο τους. Θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζωντανά προβλήματα που έχουν οι νησιώτες», ανέφερε.
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είπε θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και θα πρέπει να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς σε ξηρά και θάλασσα και θέλουμε να λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Για την ανάπτυξη των λιμανιών είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μία σύγχρονη νησιωτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και θα δείχνει ακριβώς αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας γίνεται ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, καθώς τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη και βέβαια στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη ΑΟΖ σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του πρέπει να βλέπουν ένα άνθρωπο που έχει αγκαλιάσει το έργο τους, έχει εμπιστευτεί τις ικανότητές τους και έναν άνθρωπο που θα τους στηρίζει σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, πέρα από τη διοίκηση του υπουργείου, να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.
Για μένα η προστασία των θαλάσσιων συνόρων από κάθε λογής επιβουλή είναι σαφέστατα μία προτεραιότητα, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας να σηκώσει αρνητικά το δάχτυλο δείχνοντας προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ρίχνοντας την οποιαδήποτε μομφή, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, που θα πρέπει να το διαχειριστεί με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Κλιάρης.
Με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν της βύθισης του αλιευτικού σκάφους μεταφοράς μεταναστών, 47 μίλια ΝΔ της Πύλου, ο κ. Κλιάρης εξέφρασε την αμέριστη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή κλήθηκε να διαχειριστεί μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις του.
Πρόσθεσε ότι μετά από 37 έτη θητείας στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορεί να διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιχειρησιακές δράσεις του Σώματος διεξάγονται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αναφερόμενος στο δύσκολο έργων των λιμενικών, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του σώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια στις θάλασσα και υπάρχει η ευγνωμοσύνη στα μάτια των διασωθέντων όταν πατούν στη στεριά.