Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η πολιτική σκοπιμότητα γύρω από τις μεταναστευτικές ροές πρέπει να καταδικάζεται


Συμμετείχε, χθες, στο 4ο περιφερειακό forum της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμπρόεδρευε η Υψηλή Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ε. Επιτροπής, Federica Mogherini και ο υπ. Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Μεσογείου.

O κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο ρόλος της Ένωσης για την Μεσόγειο είναι σημαντικό να ενισχυθεί, με αφετηρία την υιοθέτηση κοινής υπουργικής δήλωσης.

Ανέφερε πως οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλη την Μεσόγειο είναι το περιβάλλον και ειδικότερα το θαλάσσιο που μας ενώνει, η προστασία το οποίου και θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους μας. Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της ΕγΜ για την προστασία το παράκτιου περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε, δε, στην έκθεση που παρουσίασε η ΕγΜ, για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, οι οποίες οδηγούν σε δυσανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κοινή περιβαλλοντική πρόκληση και σημείωσε πως η ελληνική Κυβέρνηση θέτει ως άμεση προτεραιότητά της προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετώντας δέσμη πολιτικών για το κλίμα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κυβέρνησης για την πλήρη απαγόρευση πλαστικού μιας χρήσης έως το 2021 και την απολιγνιτοποίηση ως το 2028, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος χαμηλών εκπομπών του 2030. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για ένα συντονισμένο σχέδιο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «προερχόμενοι από μια χώρα που έχει πληγεί από την μεταναστευτική κρίση και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερα ποσοστά αιτούντων ασύλου στην ΕΕ, πιστεύουμε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για πολιτική σκοπιμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή, αλλά να καταδικάζεται. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για τον περιορισμό των ροών, όπως οφείλουμε και να υιοθετήσουμε πολιτικές που να οδηγούν σε ασφαλέστερες χώρες και μικρότερες ροές». «Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Χρειάζεται ένα κοινό, δεσμευτικό, νομικό πλαίσιο για ένα ασφαλές περιβάλλον», τόνισε. «Να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την θωράκιση του. Ειδικά στην λεκάνη της Μεσογείου που είναι μία κλειστή θάλασσα», συνέχισε.

Κλείνοντας, τόνισε πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνδράμει και κάθε άλλο κράτος το οποίο θέλει να υιοθετήσει και να ακολουθήσει πολιτικές για το κλίμα και την προστασία της κοινής μας θάλασσας, τονίζοντας ότι η ομοφωνία ισχυροποιεί την θέση μας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις