«Δεν έχουμε κάτσει ποτέ οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε για την κοινή μας αντιμετώπιση του Προέδρου της Τουρκίας», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και στην εκπομπή "Στο Κέντρο".
Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη να «υπάρχει τουλάχιστον μία συνεννόηση», κάνοντας λόγο για προτάσεις που έχει ο ίδιος καταθέσει στον πρωθυπουργό. «Σ' αυτές τις λίγες συζητήσεις που είχα, μου είχε πει ότι έχουν ενδιαφέρον και εκεί έμεινε», είπε και παρέπεμψε στην πάγια θέση του ΜέΡΑ25 «κάθετα εναντίον των διμερών διαπραγματεύσεων, είτε πρόκειται περί Ελλάδας-Τουρκίας, είτε περί Ελλάδας-Αιγύπτου, είτε περί Ελλάδας-Ισραήλ», τις οποίες χαρακτήρισε «παγίδα».
«Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μία τεράστια παγίδα. Ο Ερντογάν μέχρι και τη Βοιωτία θα ζητήσει, οπότε ουσιαστικά σε οδηγεί να αποσυρθείς από τις διαπραγματεύσεις και μετά όλο το ΝΑΤΟ, ο διεθνής Τύπος θα λέει, είναι η Ελλάδα που δεν θέλει να συζητάει. Το ίδιο γίνεται και με την ΑΟΖ, με την Αίγυπτο. Γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι θα έρθει μετά μια άλλη ΑΟΖ και θα διπλώσει πάνω στη δική σου και μετά είναι το θέμα ποιος είναι διατεθειμένος να καταθέσει τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να τις υποστηρίξει πολεμικά«, εξήγησε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο της προοδευτικής κυβέρνησης, επανέλαβε πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει εκ των προτέρων συνεννόηση. «Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αν ψηφίσετε αυτά τα δύο τρία κόμματα, τα οποία μπορεί να κάνουν συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής αλλά και της ενισχυμένης, αυτό είναι το πρόγραμμα για τα βασικά ζητήματα, για τα ζητήματα της φορολογίας, οικονομίας κτλ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές», τόνισε, ενώ στο ερώτημα αν θα συνεργαζόταν και πάλι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως «μόνο με ναζιστή δεν θα μιλούσε», απευθύνοντας, ωστόσο, κάλεσμα να μιλήσουν «πριν τις εκλογές». «Μην περιμένετε την Κυριακή των εκλογών για να δούμε τα ποσοστά γιατί μετά θα σας μαυρίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε «βαθιά ευρωπαϊστής», ασκώντας ωστόσο σκληρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και σε πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία χρόνια όπως ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε. «Μαζί με τους Ευρωπαίους προοδευτικούς ανθρώπους πήγαμε κόντρα στους ανθρώπους όπως ο Ντάισελμπλουμ, όπως ο Σόιμπλε, οι οποίοι έπληξαν καίρια τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει σήμερα», σημείωσε, ενώ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε: «Τίποτε δεν θα φτιάξουμε πάνω σε αυτό. Είναι ένα νέο ΕΣΠΑ, το οποίο ουσιαστικά μέσα από τις τράπεζες πηγαίνει στις ίδιες εταιρείες. Δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου την αναπτυξιακή δυναμική. Είναι χαραμισμένα λεφτά. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει φτιαχτεί με έναν τρόπο που ουσιαστικά κατήργησε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ένα εφαλτήριο για μια ενοποίηση».
Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι έχει κάνει τρία βασικά λάθη. «Το πρώτο ήταν ότι υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το έκανα καλή τη πίστει, ότι μας δίνει τέσσερις μήνες να διαπραγματευτούμε με κάποια ηρεμία. Τελικά αυτή η περίοδος δεν χρησιμοποιήθηκε για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθεί το 3ο μνημόνιο που είναι καταστροφή για μένα, ήταν μια τρίτη πιστωτική κάρτα που την πήραμε για να αποπληρώσουμε τη δεύτερη και τώρα συνεχίζουμε να παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να φορτώνουμε στο χρέος. Αυτό ήταν λάθος μου, η 20η Φεβρουαρίου. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας, ωστόσο ότι «δεν ήθελε να βγούμε από το ευρώ», αλλά και ότι «αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα».
«Το τρίτο λάθος μου είναι ότι δεν έβγαλα τα πρώτα μαγνητοφωνημένα ηχητικά του Eurogroup την ίδια μέρα. Σκεφτείτε το λίγο τώρα, αυτή τη στιγμή ως κεντρώος ευρωπαϊστής, έχεις την κυρία Λαγκάρντ, η οποία λέει ξεκάθαρα μέσα στο Eurogroup ότι ο Βαρουφάκης έχει δίκιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ μετά έξω και λέει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους θεσμούς. Δηλαδή και το ΔΝΤ και η κυρία Λαγκάρντ είναι δίπλα του και δεν λέει κουβέντα και λέει ότι είπα πράγματα εκεί μέσα που δεν είπα, έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση "ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε" απάντησε εξιστορώντας ένα περιστατικό με τον Τζέφρι Σακς, με τον οποίο συζήτησε «την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλει την επόμενη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε πραγματικό μποϋκοτάζ στις διαπραγματεύσεις». Ο κ. Σακς, προσέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης, τον πήρε έπειτα τηλέφωνο και τον ενημέρωσε πως τον είχαν πάρει από τον Λευκό Οίκο να ρωτήσουν αν «αυτό που σας είπε μόλις τώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύετε ότι το πιστεύει;».