Πολιτική

Βαρίδι για το Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές


 Δεν μπορεί να αντιδράσει το Χρηματιστήριο μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής, συνεχίστηκαν οι πέσεις με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές και το ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 520 μονάδες.   Σε συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια χαμηλού ρίσκου, όπως τα γερμανικά ομόλογα που έχουν πλεον αρνητική απόδοση. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή θα συνεχισθεί, καθώς  ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ακόμη τις πραγματικές επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο και "ευαίσθητο" στην επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας,  καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος που κινείται στο ΧΑ προέρχεται από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Η απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος και τι αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις αγορές.
Η Παγκοσμιοποίηση και οι πολιτικές λιτότητας έχουν αρχίσει και δοκιμάζουν τα όρια των Δυτικών Κοινωνιών, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν την επιστροφή στην Εθνική κυριαρχία και την φυγή από τις οιεσδήποτε είδους Ενώσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Η ετυμηγορία του Brexit (51,9% υπέρ, έναντι 48,1% κατά) και η γεωγραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει μια μάχη μεταξύ Βορρά και Νότου (εξαιρουμένου του Λονδίνου και οικονομικά εύρωστων Περιοχών), ότι δηλαδή συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο χωρών.

Είναι αλήθεια, ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η Μεγάλη Βρετανία ήταν προετοιμασμένες για αυτό το αποτέλεσμα και τις συνέπειες που θα έχει. Ωστόσο η πρώτη εικόνα σήμερα, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την παρακολούθηση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, είναι μεγαλύτερη υποχώρηση για τις χώρες της Ευρωζώνης και μικρότερη για τη Μεγάλη Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της μεταβλητότητας θα προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στα Χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναζητούν επενδυτικά καταφύγια χαμηλού ρίσκου ακόμα και σε αρνητικά επιτόκια.

Πρόκειται για ένα νέο σκηνικό εισόδου των αγορών σε περιβάλλον αχαρτογράφητων υδάτων όπου το πρώτο λόγο τον έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες που δηλώνουν ετοιμότητα για τη διατήρηση της νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας ενόψει της ήδη εκδηλούμενης κερδοσκοπικής επίθεσης κατά της στερλίνας (καταγράφηκε «Μαύρη Παρασκευή» με ναδίρ ισοτιμίας των τελευταίων 31 ετών !), ενώ κύρια αποστολή των ηγετών της Ε.Ε. είναι η αποφυγή της εκδήλωση κύματος νέου Ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες.

Τεχνική ανάλυση

H πλησιέστερη ζώνη στήριξης για το Γ.Δ. εντοπίζεται στις 512-500 μονάδες., όπου είναι εξαιρετικά πιθανό ν’ ανακοπεί – έστω προσωρινά- η ορμή της πτώσης και να γίνει η αφετηρία για μία ανοδική αντίδραση, το μέγεθος της οποίας μπορεί να είναι από μία μικρή αναπήδηση διάρκειας μόλις μιας συνεδρίασης, έως μία αξιόλογη ανοδική αντίδραση, με στόχο τις προσφάτως διασπασθείσες στηρίξεις και τώρα πλέον ισχυρές αντιστάσεις των 540 μονάδες. και 556 μονάδες ίσως και τις 567 μονάδες.

Ενδεχόμενη προσέγγισή των θα πρέπει να εκληφθεί μάλλον ως ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών για όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά και απεγκλωβισμού με όσον το δυνατόν μικρότερες απώλειες για όσους τοποθετήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Ανάλογη εικόνα και στον FTSE25. Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1.378 μονάδες. Είναι πολύ πιθανό να γίνει ο βατήρας για μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση , που όμως δύσκολα θα υπερβεί τις 1.470-1.482 μονάδες εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη.

Στατιστικά συνεδρίασης

Στις 519,33  μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση -2,89% και τζίρο 108,15 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 538,95 μονάδες (+0,78%) και κατώτερη τιμή στις 517,10 μονάδες (-3,31%).
Η Εθνική υποχώρησε -4,12% και έκλεισε στα 0,1860 ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,1670 ευρώ με απώλειες -5,11%. Η Alpha Bank υποχώρησε -9,04% και έκλεισε στα 1,51 ευρώ. Η Eurobank υποχώρησε 13,96% και έκλεισε στα 0,53 ευρώ.