Αγορές

«Βαρέλι δίχως πάτο» το χρηματιστήριο


Με μία ακόμη μεγάλη «βουτιά» συνεχίζεται η καταβύθιση μετοχών και δεικτών στο χρηματιστήριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για τεχνική αντίδραση και ανάκαμψη. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, με αποτελέσμα να δημιουργείται αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική - η πτώση προκαλεί εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, που πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές.

Αρνητική η εικόνα σε ολόκληρο το ταμπλό, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ 24 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο κόκκινο.

Εντονότερες οι πιέσεις στις τράπεζες, που χάνουν πλέον έως και 45% από τα υψηλά έτους. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,90%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι -2,93%.

Βασικός λόγος οι πληροφορίες ότι με την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 από την 1η Ιανουαρίου 2018, θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις 6 δισ. ευρώ για επισφάλειες.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 1,50% στις 723 μονάδες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της τελευταίας γραμμής αντίστασης στη ζώνη συσσώρευσης όπου έχει κινηθεί το τελευταίο δίμηνο.

Κατά 2,10% υποχωρεί ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κατάρρευση ή ανάκαμψη;

Οι ανησυχίες εντείνονται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν: Είναι πράγματι τόσο σοβαρά τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και τόσο αβέβαιες οι προοπτικές τους, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη απαξίωση;

 Προς το παρόν οι απόψεις διίστανται άκόμη και ως  προς τη θέση που βρίκεται τώρα το ΧΑ και τις βραχυχρόνιες προοπτικές του. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι παραμένει στο χείλος του γκρεμού - με κίνδυνο  περαιτέρω καταβύθισης. Αλλοι εκτιμούν ότι αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει - ότι η αγορά "ξύνει πάτο" και είναι θέμα ημερών να ανακάμψει.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται "ψύχραιμοι" αναλυτές, επικαλούμενοι και τα τεχνικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι βασικοί δείκτες - και όλες οι τραπεζικές μετοχές -  βρίσκονται  σε άκρως υπερπουλημένα επίπεδα.

Το στοιχείο αυτό δικαιολογεί προβλέψεις-προσδοκίες για ισχυρή τεχνική αντίδραση. Μπορεί να είναι μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά θα αμβλύνει τις πιέσεις και θα δώσει "ανάσες" στα χαρτοφυλάκια με margin.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και των τραπεζών. Η αγορά ανησυχεί τί θα γίνει με τις τράπεζες - πώς θα διευθετήσουν τα κόκκινα δάνεια, αν θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, αν θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες, μήπως χρειασθούν τελικά ανακεφαλαιοποιήσεις.

 Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς τραπεζίτες, αναλυτές, ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιήσουν τουλάχιστον μεγάλης αξίας ακίνητα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ενδεχομένως θα ανακύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

Οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley

Στη σημερινή συνεδρίαση σημαντική παράμετρος για τη συναλλακτική κίνηση και την πορεία των τιμών βασικών Blue chips είναι και οι πληροφορίες-εκτιμήσεις ως προς τις αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στους δείκτες MSCI.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece αποτελείται τώρα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειαραιώς, Alpha, Eurobank), τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τα Folli-Follie τον Τιτάνα και τα Jumbo. Αν γίνουν αλλαγές στη σύνθεση του, θα είναιπεριορισμένες - θαπροσθαφαιρεθούν μία ή δύο μετοχές.

Αλλαγές ενδέχεται να γίνουν και στον δείκτη MSCI Greece Small Cap, που αποτελείται από 13 μετοχές του ΧΑ. Μεγαλύτερη στάθμιση έχουν η Motor Oil και ο Μυτιληναίος.

 Οι  πληροφορίες για ενδεχόμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σήμερα πολλά funds  σε ανάλογες κινήσεις, που θα "ζωντανέψουν" τις συναλλαγές και τον ττζίρο. Η κινητικότητα  θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν πράγματι επέλθουν αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI)