Οικονομία

“Βαλτώνουν” επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης-Πρόβλημα και για τις τράπεζες


 Η Ελλάδα εμφανίζει έναν από τος υψηλότερους στην ΕΕ δείκτες απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτή είναι η μία μόνο “όψη του νομίσματος” - η καλή. Η άλλη είναι ότι τα κεφάλαια αυτά δεν φτάνουν στην  πραγματική οικονομία: Μένουν στις τράπεζες, καθώς καθυστερούν τα επενδυτικά projects για τα οποία προορίζονται, ή δεν βρίσκονται αξιόπιστοι και φερέγγυοι δανειολήπτες για να τα απορροφήσουν

 Τραπεζικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και η επιδότηση τους από κονδύλια του Ταμείου, αλλά δεν έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

Ετσι καθυστερούν και οι χρηματοδοτήσεις. Η χώρα μας έχει δεσμεύσει κεφάλαια, εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα απορροφητικότητας,  αλλά το πολύ χρήμα μένει “παρκαρισμένο” στις τράπεζες.

Δεν έχουν πού να δώσουν

Ακόμη και μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες και προβλήθηκαν για να ενισχύσουν το αναπτυξιακό “αφήγημα” της ελληνικής οικονομίας, προχωρούν “με ρυθμούς χελώνας” - ή δεν έχουν καν ξεκινήσει. Με ανάλογους ρυθμούς κινούνται αναγκαστικά και οι χορηγήσεις-εκταμιεύσεις δανείων.

 Τα στοιχεία προβληματίζουν το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που ασκεί πιέσεις στις τράπεζες,  ζητώντας να αυξήσουν και να επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις.

Ομως το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι τραπεζίτες: Βλέπουν τα νέα δάνεια που καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης να κινούνται με αργούς ρυθμούς, έχουν υπερεπαρκή ρευστότητα, αλλά δεν έχουν πού να δώσουν το λιμνάζον χρήμα.

Χαλάρωση κριτηρίων

Μετά το “στραπάτσο” της προηγούμενης 15ετίας με τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει αστηρότερους κανόνες υπολογισμού και διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου. Είναι λοιπόν πολύ φειδωλές με τις  φιλόδοξες μεγαλομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα “μέτρα” τους, επιδιώκοντας να κανουν  το επόμενο μεγάλο βήμα ανάπτυξης με δυσανάλογο δανεισμό

Ολες οι ελληνικές τράπεζες – ιδιαίτερα οι συστημικές – έχουν βάλει ψηλά τον πήχυ για τις φετινές χορηγήσεις τους. Ομως, για να επιτύχουν τους στόχους φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να χαλαρώσουν τα κριτήρια, ώστε να “χωρέσουν” περισσότερες επιχειρήσεις που ζητούν δάνεια.

Διαβαστε επισης