Πολιτική

Β' αξιολόγηση: Ζητούμενο η τεχνική συμφωνία


 Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για τα εκκρεμή θέματα της β΄αξιολόγησης, αποτελεί το σημείο αναφοράς και τον κεντρικό άξονα στον οποίο θα κινηθούν κυβέρνηση και δανειστές, στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινάει σήμερα. Αμφότερες οι πλευρές, Μαξίμου και Θεσμοί, φαίνεται ότι έχουν προβεί σε ξεκάθαρο διαχωρισμό των εκκρεμοτήτων που απαιτούν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και των κεντρικών ζητημάτων, όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και ο ενισχυμένος δημοσιονομικός «κόφτης», που θα τεθούν σε πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση, είναι το κλείσιμο των θεμάτων της β’ αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, εγχείρημα ωστόσο που εμπεριέχει ούτως ή άλλως αντικειμενικές δυσκολίες.

Ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκινάει εν μέσω δυσπιστίας και κλίματος καχυποψίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «κάρφωσε» την κυβέρνηση για το θέμα των πλεονασμάτων και της θέσπισης νέων μέτρων, με τον Πολ Τόμσεν να διατυπώνει θέσεις που αμφισβητούν πλήρως την οικονομική πολιτική που «θέσπισαν» από κοινού Αθήνα και Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Τρεις «βόμβες» Τόμσεν στη διαπραγμάτευση!

Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, τα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και του δημοσιονομικού «κόφτη», δεν θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων. Αυτό που προέχει, τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί κυρίως Αθήνα και Βρυξέλλες, είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με θεμελιώδη ζητήματα της β’ αξιολόγησης, όπως είναι τα εργασιακά αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Εάν υπάρξει οριστική συμφωνία σ' αυτά θέματα, τότε ολοκληρώνεται και η αποστολή των Θεσμών, οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup ανακοινώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, σε όλα τα ζητήματα της β΄ αξιολόγησης.

Πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση που θα διατηρήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, αν δηλαδή θα θέσει επί τάπητος όσα εξέφρασε... διεξοδικά ο Πολ Τόμσεν ή θα πάρει αποστάσεις, προσφέροντας ελεύθερο πεδίο σε κυβέρνηση και Ευρωπαίους, έτσι ώστε να κλείσουν τη συμφωνία.

Σε ότι φορά στα εργασιακά, τα ακανθώδη ζητήματα παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται αδιάλλακτο τόσο ως την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10%, όσο και προς την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στα πρότυπα της ευρωπαϊκής πρακτικής.

Στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών οι εξαγγελίες Τσίπρα

Οι Θεσμοί πάντως αναμένεται να ζητήσουν και εξηγήσεις, για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με το μέρισμα προς τους συνταξιούχους αλλά και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά. Θα τοποθετήσουν στο «μικροσκόπιο» τους τις εν λόγω εξαγγελίες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν δημιουργούν πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Κυρίως στο στόχαστρο του θα μπει το μέρισμα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την κυβέρνηση πάντως να επισημαίνει ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος… ανησυχίας. Όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, το μέρισμα θα αποδοθεί κανονικά στους δικαιούχους, καθώς με την υπεράποδοση των εσόδων του 2016, μπορεί να διαθέσει 617 εκατ.ευρώ στους συνταξιούχους και να κρατήσει ένα «μαξιλάρι» περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.