Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει το 2017, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως πράγματα ανακάμπτουν δήλωσε ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε πως δεν τίθεται σήμερα θέμα Grexit.
Ωστόσο, το αισιόδοξο μήνυμά του, επισκιάζεται εν μέρει από τη διατήρηση των θέσεών του, τόσο για το δημόσιο χρέος, λέγοντας πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση για την προσεχή δεκαετία, όπως και για τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια, αν και άφησε τις αποφάσεις για τον διάδοχό του, στο ΥΠΟΙΚ.
Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Σόιμπλε, ρωτήθηκε πότε θα τελειώσεις ο εφιάλτης για την Ελλάδα και απάντησε: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».
Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια στον ίδιο δρόμο και να προσελκύσει επενδύσεις και ότι η δημόσια διοίκηση χρήζει μεγάλης βελτίωσης. Για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ευθύνεται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας, υπογράμμισε.
Τα πλεονάσματα και το χρέος
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δήλωσε ότι πιστεύει πως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και εφαρμόζεται είναι το σωστό. Είπε συγκεκριμένα: «Το πρόγραμμα έτσι συμφωνήθηκε, υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη., χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα. Εύχομαι στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή την καλή πορεία, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού».
Ερωτώμενος πότε θα γίνει μια νέα σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ο απερχόμενος Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας προς μίαν αδιάκοπη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Οι εφετινές εξελίξεις είναι καλές, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Στην παρατήρηση πως υπάρχει μια δέσμευση του eurogroup ότι θα υπάρξει ένας νέος γύρος ελάφρυνσης του χρέους το επόμενο καλοκαίρι, ο κ. Σόιμπλε απάντησε:
«Όχι, η συνεννόηση του Eurogroup ήταν σαφέστατη. Τα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε (σ.σ. από τον Ιανουάριο του 2017). Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων, αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος».
Η ιστορία του Grexit
Ερωτηθείς για το ζήτημα του Grexit ανέφερε ότι η φράση Grexit αφορούσε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Δεν την έλαβε και στην παρούσα κατάσταση λόγω και των θετικών εξελίξεων δεν είναι αναγκαίο να το πράξει. Το ζήτημα δεν τίθεται, δήλωσε.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο ίδιος είχε προτείνει ένα είδος Grexit τόσο στον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή να βγει η Ελλάδα για ένα διάστημα από το ευρώ.
Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι ο ίδιος είχε την πεποίθηση πως το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Η καγκελάριος ήθελε και το Ταμείο για να αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία το πρόγραμμα διάσωσης. Στο τέλος μια χαρά τα βολέψαμε, ανέφερε.
Ο Σαμαράς ήθελε διάλειμμα μεταρρυθμίσεων
Ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε για την περίοδο διακυβέρνηση Σαμαρά, το 2014 όταν, ενώ πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. και υπήρχε η αίσθηση και η προσδοκία, ότι θα υπήρχε μια μείωση του χρέους σαν αντάλλαγμα, αυτό δεν έγινε ποτέ. «Υπήρχε η εξήγηση ότι δεν το δώσατε γιατί βλέπατε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται. Ισχύει κάτι τέτοιο;» ρωτήθηκε και απάντησε:
«Όχι, πιστεύω ότι τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Πράγματι, κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017. Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή και κηρύσσονται νέες εκλογές. Ο δε Τσίπρας, αυτό μου το είπε σε προγενέστερη στιγμή όταν είχε βρεθεί στο Βερολίνο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά».
Ο κακός δαίμονας και το... άγαλμα
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ακόμη ότι «στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας για κάποια ΜΜΕ. Αυτό με λύπησε γιατί κανείς δεν θέλει να βλάψει τη χώρα», σημείωσε, τονίζοντας ότι πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες.
«Είπατε κάποια στιγμή ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σας κάνουν ένα άγαλμα. Όταν εσείς φύγετε από τα πράγματα. Το εννοούσατε αυτό; τι ακριβώς εννοούσατε;»
«Αστείο ήταν. Ήταν αστείο», απάντησε.
Ήταν δηλαδή μόνο ένα αστείο;
Αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι κανείς από εμάς δεν είχε, δεν ήθελε ποτέ να κάνει κάτι που θα ήταν επιβλαβές για την Ελλάδα. Παλεύαμε να βρούμε πάντοτε ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη πορεία που ακολουθώντας την η Ελλάδα θα είχε μια καλύτερη εξέλιξη. Το να μας επιρρίπτουν ευθύνες για τα ελληνικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλά αυτό βέβαια είναι άλλο θέμα…
Για τον Βαρουφάκη
Ο συνάδελφος Βαρουφάκης λέει πράγματα που απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους, δήλωσε ερωτώμενος για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης.
«Φυσικά αυτοί οι έξι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα προσπάθησε να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν επιζήμιοι για τη χώρα. Με λύπησε ιδιαίτερα αυτό. Αλλά σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε το δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ό,τι δηλαδή είπε "είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες -και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός- η χώρα πάει καλύτερα».