Η Βόρεια Κορέα, στις πρώτες επίσημες συνομιλίες που είχε σήμερα με τη Νότια Κορέα μετά από δύο χρόνια, διαμήνυσε ότι δεν θα συζητήσει το θέμα των πυρηνικών όπλων της με τη Σεούλ επειδή αυτά στοχεύουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι τους "αδελφούς" της στον κορεατική χερσόνησο.
Στην κοινή ανακοίνωση, μετά από 11 ώρες συζητήσεων, η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε ότι θα στείλει μια μεγάλη αντιπροσωπεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην Πιεοντσάνγκ, αλλά "διαμαρτυρήθηκε έντονα" επειδή η Σεούλ πρότεινε να διεξαχθούν συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είπαν ότι συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου για να επιλύσουν προβλήματα και να αποτρέψουν μια σύρραξη, όμως η Πιονγκγιάνγκ τονίζει ότι ο αφοπλισμός δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων αυτών.
"Όλα τα όπλα μας, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών βομβών, των βομβών υδρογόνου και των βαλλιστικών πυραύλων, στοχεύουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι τους αδελφούς μας (σ.σ. τους Νοτιοκορεάτες), ούτε την Κίνα και τη Ρωσία", είπε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σον Γκουόν. "Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και η ανάδειξη αυτού του θέματος θα είχε αρνητικές συνέπειες και θα διακινδυνεύαμε να εκμηδενιστούν όλα τα καλά, σημερινά επιτεύγματα", πρόσθεσε ο Ρι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας.
Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς θα αποτελέσει "μια ευκαιρία για να διαπιστώσει το καθεστώς την αξία του τερματισμού της διεθνούς απομόνωσής του μέσω της αποπυρηνικοποίησης".
Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός στόχος των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.
Παρά τις δηλώσεις του Ρι, το υπουργείο Επανένωσης της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι θεωρεί πως οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και τα βήματα που συμφωνήθηκαν στις σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για την οριστική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος. "Θα συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες γειτονικές χώρες στη διαδικασία αυτή" ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, ζητήθηκε από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες που υποδαυλίζουν τις εντάσεις και η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ειρήνη στην περιοχή.
Νωρίτερα σήμερα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να άρει ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα ώστε η αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας να μπορέσει να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αντιπροσωπεία αυτή θα μετέχουν αθλητές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και θεατές. Η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει μονομερώς την είσοδο σε πολλούς Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε μετά τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα απάντησε "θετικά" στην πρόταση που της έγινε να παρελάσουν μαζί οι αθλητές των δύο χωρών κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αθλητές των δύο χωρών δεν έχουν παρελάσει μαζί σε αθλητικό γεγονός από τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2007 που φιλοξενήθηκαν στην Κίνα.