Πολιτική

UBS: Εναλλακτικά σενάρια για τον αντίκτυπο των αμερικανικών εκλογών


Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν μέχρι μια από τις πιο αντισυμβατικές προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της πολιτικής των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η UBS σε νέα της έκθεση. "Οι επενδυτές καλά θα κάνουν να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο", όπως προειδοποιεί.

Η UBS εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει στις αγορές το κάθε πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών, εντοπίζοντας πιθανές επενδυτικές προτάσεις.

 • Επενδυτικές ιδέες για μία προεδρία Clinton και διάσπαση του Κογκρέσου: Το σενάριο αυτό αποτελεί το βασικό για την τράπεζα. Σε γενικές γραμμές, το περιβάλλον θα παραμείνει υποστηρικτικό για τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού. Αναμένεται μία συγκρατημένα θετική αντίδραση της αγοράς καθώς θα εκμηδενιστεί η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής και οι αγορές θα αποκλείσουν πια τα πιο ακραία σενάρια.

•  Επενδυτικές ιδέες για μια προεδρία Trump και Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο : Αρχικά, το αποτέλεσμα της νίκης Trump θα έχει το ίδιο αντίκτυπο που είχε το Brexit στις αγορές: ο χρυσός θα αυξηθεί και οι ροές κεφαλαίων θα απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ και θα στραφούν ελβετικό φράγκο. Την ίδια στιγμή, ο φόβος της αύξησης του προστατευτισμού θα μπορούσε να βλάψει τις αγορές μετοχών ή τους κλάδους με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ, όπως ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την UBS, οι επενδυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκλογές των ΗΠΑ διακρατώντας περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές με υψηλό μέρισμα (από ευρωζώνη, Βρετανία, Ελβετία). Αντίθετα, η υποτονική οικονομική ανάπτυξη στο Μεξικό είναι πιθανό να "χτυπήσει" τις μεξικανικές μετοχές και το πέσο.  Η αναιμική οικονομική δραστηριότητα θα επιμείνει στην περίπτωση νίκης Clinton και θα επιδεινωθεί στην περίπτωση μιας νίκης Trump.

Παρόλο που οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα ένα προβάδισμα για την Hillary Clinton έναντι του Donald Trump, οι επενδυτές ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουν.

Πρώτον, το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Βρετανία υπέρ του Brexit είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι τα πραγματικά αποτελέσματα των ψήφων ενός λαού είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Δεύτερον, υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις στις προεκλογικές εκστρατείες των ΗΠΑ στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 1988 ο Michael Dukakis έχασε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τον George W. Bush. Δύο μήνες πριν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν μπροστά κατά το ίδιο ποσοστό.

Και τρίτον, αυτές οι εκλογές των ΗΠΑ αποτελούν τις πρώτες στις οποίες οι αρνητικές αξιολογήσεις και για τους δύο κύριους υποψήφιους είναι υψηλότερες από ό, τι οι θετικές. Κατά την άποψή της UBS, η δυσαρέσκεια απέναντι στους δύο υποψήφιους κάνει το αποτέλεσμα πολύ λιγότερο προβλέψιμο απ 'ότι συνήθως.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις