«Πρέπει να καλωσορίσουμε τον στενότερο σύμμαχό μας, τον Ντόναλντ Τραμπ, στη Βρετανία», είναι ο τίτλος του άρθρου του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph.
Μία ημέρα πριν την άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλερσον στη Βρετανία για συζητήσεις, ο Τζόνσον εκτίμησε ότι μια αναβολή του ταξιδιού του Τραμπ θα βλάψει «την πιο σημαντική οικονομική σχέση» της χώρας.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της πιο μεγάλης και της πιο ισχυρής δημοκρατίας του κόσμου και μιας χώρας που είναι επίσης ο στενότερος σύμμαχός μας», τονίζει ο Βρετανός υπουργός στο άρθρο του.
Επίσης προσθέτει ότι οι άνθρωποι που είναι αντίθετοι επί της αρχής σε μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν συνειδητοποιούν τα οικονομικά συμφέροντα της Βρετανίας.
«Αντιτιθέμενοι στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα μας, κινδυνεύουν να βλάψουν τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογραμμίζει ο Τζόνσον, αναφερόμενος κυρίως στο κόμμα των Εργατικών.
Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ ηγείται «μιας Αμερικής υπέρμαχου του απομονωτισμού». Μάλιστα ο Τζόνσον εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τραμπ αξίζει «σεβασμό και αναγνώριση» και όχι «νηπιακή δυσφήμηση».
Στα μέσα Ιανουαρίου ο Τραμπ ακύρωσε μια επίσκεψή του στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας θα εγκαινίαζε το νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου υπήρχαν φόβοι ότι θα γίνει δεκτός με εχθρικές διαδηλώσεις.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του επικρίνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας και την πώληση του παλιού κτιρίου για «ψίχουλα», κάτι για το οποίο κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.
Όμως μια επίσκεψή του στο Λονδίνο ήταν πιθανό να προκαλούσε πολλές διαδηλώσεις καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας είναι οξυμένοι.
Βρετανοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, είχαν εκφραστεί κατά της επίσκεψης Τραμπ.
«Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ πήρε το μήνυμα που του έστειλαν πολλοί Λονδρέζοι που αγαπούν και θαυμάζουν την Αμερική και τους Αμερικάνους, αλλά θεωρούν τις πολίτικες και τις ενέργειές του εντελώς αντίθετες στις αξίες της ενσωμάτωσης, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας που εκπροσωπεί η πόλη μας», είχε δηλώσει ο Καν.