Πολιτική

Tζόνσον: Απώθηση των πλοίων με πρόσφυγες


 O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε σήμερα υπέρ της ιδέας "να απωθούνται" το πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στη Λιβύη "προκειμένου να μην φθάνουν στην Ιταλία", ένα μέτρο που σύμφωνα με τον ίδιο θα είχε "αποτρεπτικό αντίκτυπο".

Ενώπιον της μαζικής άφιξης προσφύγων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, "είμαστε αποφασισμένοι στη Βρετανία να βοηθήσουμε την Ιταλία, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα" δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλευρό του Ιταλού ομολόγου του, Πάολο Τζεντιλόνι, στη Φλωρεντία.

"Εξετάζουμε τη δική μας εμπλοκή" στην επιχείρηση Σοφία, με την συμμετοχή των βρετανικών πολεμικών πλοίων HMS Diamond και HMS Entreprise προκειμένου "να βοηθήσουμε να απωθήσουμε ορισμένα από αυτά τα πλοία. Πιστεύω προσωπικά ότι θα πρέπει τα (πλοία) να τα απωθήσουμε όσο το δυνατόν κοντύτερα στις ακτές ώστε να μην φθάσουν στην Ιταλία" και η επιχείρηση να έχει "έναν περισσότερο αποτρεπτικό αντίκτυπο", πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση Σοφία στοχεύει στην αντιμετώπιση της διακίνησης προσφύγων στα ανοιχτά της Λιβύης.

"Πιστεύω ότι έχω δίκιο υποστηρίζοντας ότι απωθήσαμε 200.000 μετανάστες" είπε ο Τζόνσον, προτού σπεύσει να τον "διορθώσει" ένας διπλωμάτης που βρισκόταν δίπλα του. "Συγγνώμη, διασώσαμε, διασώσαμε. Σας ευχαριστώ. Σώσαμε 200.000 μετανάστες και απωθήσαμε 240 βάρκες, επομένως πιστεύω ότι είναι η σωστή προσέγγιση" είπε.

Είναι παράνομη η απώθηση βαρκών με μετανάστες μόλις φθάσουν σε διεθνή ύδατα και η κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ, δεν έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκά πλοία στα χωρικά υδατά της, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις δικές της προσπάθειες.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ από την πλευρά του επανέλαβε ότι το ζήτημα πρέπει να θεωρηθεί όχι "ως ένα πρόβλημα της Ιταλίας αλλά ως ένα πρόβλημα της Ευρώπης", ενώ επισήμανε ότι θα τεθεί επί τάπητος αύριο Παρασκευή στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.