Πολιτική

Τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη


Ένοπλη επίθεση πραγματοποίησαν μαχητές που πιστεύεται ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Ρας Λανούφ όπως και στον κοντινό τερματικό σταθμού του Ες Σίντερ στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή ο ISIS απείλησε και με άλλες επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ένας αξιωματούχος του τομέα της ενέργειας και ένας μηχανικός, τουλάχιστον δύο δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου της εταιρείας Harouge Oil Operations πυρπολήθηκαν κοντά στο Ρας Λανούφ, όπου ένοπλοι είχαν εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Σημειώνεται πως σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο επίσημο δίκτυο της οργάνωσης Telegram, ο μαχητής του ISIS Αμπού Αμπντελραχμάν αλ Λίμπι απείλησε "Σήμερα το λιμάνι Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ και αύριο το λιμάνι Μπρέγκα και στη συνέχεια τα λιμάνια Τομπρούκ, Ες Σερίρ, Τζάλο και αλ Κούφρα".

Από τη μεριά του ο αξιωματούχος του τομέα της ενέργειας Μοχάμεντ αλ Μάνφι διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ενόπλων βρέθηκε και ένας αγωγός πετρελαίου από το πετρελαϊκό κοίτασμα του Αμάλ ως το λιμάνι και πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Ες Σίντερ.

Στη συνέχεια σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων και των φρουρών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν, σύμφωνα με τον Μάνφι και πηγή των φρουρών, σταματήσει τώρα και οι ένοπλοι έχουν φύγει.

Εκπρόσωπος της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου που εδρεύει στην Τρίπολη δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη είναι διχασμένη. Από το καλοκαίρι του 2014 έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, που λειτουργούν το ένα στην Τρίπολη και το άλλο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Και τα δύο υποστηρίζονται από χαλαρές συμμαχίες ένοπλων ομάδων ανταρτών που είχαν πολεμήσει εναντίον του Καντάφι.

Οι τζιχαντιστές του ISIS εκμεταλλεύτηκαν το κενό ασφάλειας στη χώρα για να αποκτήσουν βάση στην Σύρτη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής δυτικά των Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ.