Πολιτική

Τζανακόπουλος: Μετά τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλά και τον ΟΛΠ


«Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι είναι σε αποδρομή και έχοντας μπει σε έναν κύκλο αναπότρεπτης φθοράς, επιταχύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».

Αναφερθείς στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη μεταβίβαση επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία ψευδώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η COSCO για τη μη ολοκλήρωση των επενδυτικών κινήσεων που προβλέπονταν από την επενδυτική σύμβαση του 2016». «Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πλακιωτάκης φέρουν τεράστια ευθύνη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει προφανώς το κύριο βάρος αυτής της επιλογής», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πρόκειται για άλλη μία κίνηση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», πρόσθεσε, «λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ». «Και στις δύο αυτές υποθέσεις δε, υπάρχει και οσμή σκανδάλου», σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Όταν στην υπόθεση του ΟΛΠ αφενός, έχουμε ψευδείς βεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι δεν έχει ευθύνη η COSCO για τη μη ολοκλήρωση των επενδύσεων και όταν στη ΔΕΗ αφετέρου, είχαμε όλες τις προηγούμενες μέρες ενδείξεις για χειραγώγηση των μετοχών, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ σκοτεινά», επισήμανε με νόημα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για όλες αυτές τις διαδικασίες».

«Ειδικά σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ», είπε, «η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπληρώνει γραμμάτια σε επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας και στόχος της είναι να μετατραπεί η ΔΕΗ, όχι σε στρατηγικό πυλώνα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά σε μία εκ των πολλών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας ρεύματος». «Δηλαδή η ΔΕΗ θα έχει πλέον ως μοναδικό καθοδηγητικό κριτήριο για τις παρεμβάσεις της το κέρδος των μετόχων της και όχι την εξυπηρέτηση ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα αλλά ούτε φυσικά και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας», εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «η εταιρεία που απέκτησε το ΔΕΔΔΗΕ, είναι η ίδια εταιρεία που φαλήρισε το σύστημα ύδρευσης-αποχέτευσης του Λονδίνου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, υπέρ της ολιγαρχίας που λυμαίνεται την ελληνική οικονομία», τόνισε. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει και μια οικογενειακή παράδοση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας την περίοδο 1990-93 και «τα τεράστια σκάνδαλα της ΑΓΕΤ Ηρακλής, της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και άλλες παρόμοιες υποθέσεις». «Όλα αυτά εκκίνησαν και υλοποιήθηκαν στη βάση εμμονικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Σήμερα όμως ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταρρεύσει ως πολιτικό σύστημα και ως οικονομική ιδεολογία και βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αντίστροφες τάσεις κρατικού παρεμβατισμού και επιστροφής στρατηγικών πυλώνων των οικονομιών στο δημόσιο έλεγχο», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ίδια παρωχημένη, ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα συνεχίσει να το κάνει αν δεν τον σταματήσουμε», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο όλες αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι αναστρέψιμες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «θα χρειαστεί πολύ σκληρός αγώνας, πολιτική και νομική σύγκρουση». «Θα κάνουμε το παν για να αντιστραφούν αυτές οι κινήσεις, αλλά κάνουμε και σήμερα το παν για να μην ολοκληρωθούν, αυτή είναι τώρα η προτεραιότητά μας», διεμήνυσε.

Τέλος, όσον αφορά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ανάληψης στρατηγικού ρόλου, από πλευράς του κράτος, σε μία από τις συστημικές τράπεζες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά σημαντική πολιτική δέσμευση». «Η ίδια η κυβερνητική εμπειρία έδειξε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας αν δεν μπορείς να παρέμβεις με αποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Με αυτήν την έννοια, είναι κρισιμότατος ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως και ο ρόλος που καλείται να έχει το κράτος σε μία από τις συστημικές τράπεζες», εξήγησε.

«Και η ανάγκη για αυτές τις πρωτοβουλίες γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη, όταν σήμερα –εξαιτίας των αντιλήψεων και των πολιτικών επιλογών της ΝΔ- το 80% με 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αποκλείεται από την πρόσβαση στο δανεισμό και οι τράπεζες στήνουν ένα παιχνίδι εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων που θα έπρεπε να έχει ήδη κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα