«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ο τρόπος με τον οποίο νομικά είχε διαμορφωθεί η ρύθμιση που κατατέθηκε το Φεβρουάριο, ήταν εξαιρετικά προβληματική. Ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδα, θα οδηγούσε σε μια πολύ μεγάλη ερμηνευτική διαμάχη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας. Εκεί είχαμε προσδιορίσει το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι και συνταγματικό και αυτό που κάνει εντύπωση τώρα είναι ότι παρά τις τότε προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση επέμεινε σε αυτόν τον δρόμο τον οποίο έχει χαράξει.» ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη.
Και συνέχισε τονίζοντας: «Δεν άκουσε την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, τους συνταγματολόγους. Θυμάμαι τον κ. Βορίδη με δικονομικά επιχειρήματα σε εκείνη τη φάση να επιχειρεί να υποστηρίξει τη θέση του στη Βουλή και τελικά βρεθήκαμε μπροστά στο αδιέξοδο, σχεδόν φιάσκο όπου η κυβέρνηση 45 μέρες πριν τις εκλογές, αναγκάζεται να αλλάξει τη σύνθεση του σώματος που θα πάρει την απόφαση. Αυτό, δημιουργεί πολύ μεγάλα ζητήματα αξιοπιστίας και αναρωτιέται κανείς δεν έχει η κυβέρνηση εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ώστε να πρέπει να αλλάξει τη σύνθεση, να πάει από τμήμα στην Ολομέλεια από πέντε, να κάνει τους δικαστές 11.»
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου, όταν εγκρίνει τα ψηφοδέλτια δεν εκδίδει δικαστική απόφαση, λειτουργεί ως διοίκηση. Επομένως, η όλη συζήτηση περί θωράκισης της απόφασης, γίνεται σε λάθος επίπεδο, διότι δεν είναι δικαστική απόφαση η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Αλλά η κυβέρνηση με τον ερασιτεχνισμό με αυτή την αλλαγή, 45 μέρες πριν από τις εκλογές, λειτουργεί ως χορηγός στην πραγματικότητα του κόμματος Κασιδιάρη. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.»
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Προφανώς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, δεν ψηφίσαμε ούτε το προηγούμενο πώς θα ψηφίσουμε αυτό. Προκύπτει ένα άγχος συνολικά του πολιτικού συστήματος, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ενισχυτικό του αντισυστημικού μανδύα τον οποίο έχει φορέσει ο κ. Κασιδιάρης και η κυβέρνηση, κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, μη ακούοντας τους συνταγματολόγους, την αντιπολίτευση, την αξιωματική αντιπολίτευση. Και το ΠΑΣΟΚ είχε αντιρρήσεις, αλλά το ψήφισε, κάνοντας αυτή την επιλογή για λόγους ενδεχομένως συμβολικούς. Εμείς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, διότι θεωρούσαμε ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική η ρύθμιση, έτσι όπως κατέληξε να είναι ανοίγει κερκόπορτες. Και το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι αυτοί οι ερασιτεχνισμοί, οδηγούν στην πραγματικότητα σε μία ενίσχυση του πολιτικού προφίλ της άκρας δεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ο βουλευτής επεσήμανε κιόλας ότι: «Υπάρχει ένα ακόμα θέμα, σημαντικό. Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέτρεπε επί τρία χρόνια στον κ. Κασιδιάρη, να κάνει πολιτική προπαγάνδα μέσα από τη φυλακή, έχοντας πρόσβαση στο YouTube, σε κινητά τηλέφωνα που ξέρουμε πολύ καλά ότι απαγορεύεται κάτι τέτοιο να συμβαίνει μέσα από τη φυλακή. Δεν είναι δηλαδή ότι θα του στερούσαν κάποιο δικαίωμα το οποίο θα είχε κάθε άλλος κρατούμενος.»
Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Δεν προσανατολιζόμαστε στις δεύτερες εκλογές, όπως προσανατολίζεται ο κύριος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς λέμε ότι μπορεί να προκύψει προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση από την 1η κάλπη. Υπάρχει μια προϋπόθεση. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές. Προφανώς θα είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτό είναι δηλωμένο, είναι καθαρό και είναι και δημοκρατικά κοινοβουλευτικά ορθό, με την έννοια ότι το να διαμορφωθεί κυβέρνηση από το δεύτερο, το τρίτο και το πέμπτο κόμμα μπορεί να είναι κοινοβουλευτικά δυνατό με βάση τους θεσμούς και επιτρεπτό βεβαίως, αλλά η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρωτιά στις εκλογές.»
Μάλιστα όπως σημείωσε: «Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και κρίσιμη μεταβλητή για τη διαμόρφωση προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικά σημαντικό, πέρα από τα σενάρια τα οποία είναι περίπου δεδομένα και καθαρά, ανεξαρτήτως του τι ισχυρίζεται ο κάθε πολιτικός χώρος σήμερα, είναι τα πολιτικά προγράμματα και στα πολιτικά προγράμματα δεν έχει εστιαστεί η συζήτηση. Εδώ και αρκετές μέρες που παρακολουθώ την ειδησεογραφία, και τις τηλεοπτικές εκπομπές, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μισθό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς, το κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία, δεν έχουν συζητηθεί στο βάθος και στο εύρος που θα έπρεπε για να μπορέσει να γίνει μια κρίσιμη πολιτική προγραμματική αντιπαράθεση επί διαφορετικών στρατηγικών που έχουν τα πολιτικά κόμματα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, έχει από πίσω της και μια τετραετία στην οποία έχουμε βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά μεγάλα αδιέξοδα ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινοβουλευτικοί θεσμοί, ως ανεξάρτητες αρχές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του προγραμματική πρόταση που για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα έχει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την πλειοψηφία των πολιτών. Εκεί είναι το κρίσιμο, όχι η σεναριολογία και το πολιτικό σκάκι ούτως ή άλλως.»
Και κατέληξε: «Η εκφώνηση και η ρητορική είναι εντελώς διαφορετικές πριν τις εκλογές και εντελώς διαφορετικές μετά τις εκλογές. Τα κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές με ανταγωνιστικά πολιτικά προγράμματα. Οι συγκλίσεις σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας προκύπτουν μετά τις εκλογές, όχι πριν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης προγραμματικής προοδευτικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές; Ποιος είναι αυτός που θα πιεστεί πολιτικά. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η Νέα Δημοκρατία ή θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Τα διλήμματα, την ημέρα που θα έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αμείλικτα για όλους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπάρχει ανοικτή πρόσκληση προς όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, εξαιρουμένου του κύριου Βελόπουλου, είναι πολύ σαφές αυτό.»