Πολιτική

Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία της κυβέρνησης για δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις εκλογές


Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος απορρίπτοντας ως αντισυνταγματική την κυβερνητική ρύθμιση για «το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» και καταλογίζοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ως πολύ κρίσιμο ζήτημα χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος «την έννοια της πραγματικής ηγεσίας» που ορίζεται στη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει την πόρτα για την απαγόρευση και άλλων συνδυασμών και η αξιοποίηση της ενδεχομένως να αφορά και την Αριστερά ενώ τόνισε ότι «ανοίγει έτσι μια τεράστια κερκόπορτα στη δυνατότητα του Αρείου Πάγου να αποκλείει συνδυασμούς».

«Η κυβέρνηση έρχεται με μία τροπολογία και προσθέτει δύο πράγματα στην υπάρχουσα νομοθεσία τα οποία προκαλούν ανησυχίες όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε σειρά εγκυρότατων συνταγματαλόγων όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος, Κοντιάδης και Βενιζέλος που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική.

«Τίθεται για πρώτη φορά ως προϋπόθεση, για να μπορεί να καταρτιστεί συνδυασμός ο οποίος θα έχει το δικαίωμα καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, η έννοια της πραγματικής ηγεσίας.

Παράλληλα ρητά πια, στην εκλογική νομοθεσία τίθεται ως προϋπόθεση η εξυπηρέτηση της δημοκρατικής λειτουργίας, και τίθενται ζητήματα τα οποία ανοίγουν μια σειρά από λεπτά, πολύπλοκα, νομικά και πολιτικά θέματα», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Να θυμίσω ότι βάσει των αρχών του συνταγματικού δικαίου η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά. Δεν νομοθετεί φωτογραφικά. Διότι στην πραγματικότητα με αυτό που ισχυρίζεστε εσείς από το βήμα της Βουλής, δίνετε ο ίδιος δικαίωμα στον 'Αρειο Πάγο να σας βγάλει αντισυνταγματική τη διάταξη. Διότι εμείς νομοθετούμε δείχνοντας τον Κασιδιάρη. Αυτό κάνατε. Δώσατε στον Άρειο Πάγο επιχείρημα για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ακριβώς επειδή η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά και όχι φωτογραφικά, το ζήτημα δεν είναι η πραγματική απόδειξη της ηγεσίας Κασιδιάρη. Το ζήτημα είναι πως ο Άρειος Πάγος επί άλλης ένστασης, άλλης υπόθεσης, θα μπορέσει να αποφασίσει αν όντως πρόκειται περί της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος ή αν αυτό δεν ισχύει. Εδώ τίθενται ζητήματα πολύ πολύπλοκης αποδειχτικής διαδικασίας χωρίς δυνατότητα καν ακροαματικής συζήτησης.

Το κρίσιμο -επειδή ακριβώς η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά- δεν είναι τόσο η απόδειξη, αλλά ότι ανοίγει μια πόρτα για την απαγόρευση άλλων συνδυασμών με την αξιοποίηση της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας. Ενδεχομένως ακόμα και από την Αριστερά.

Δηλαδή, αξιοποιούμε την έννοια της πραγματικής ηγεσίας, φοράμε μια πραγματική ηγεσία σε έναν οποιοδήποτε συνδυασμό τον οποίο επιλέγουμε να κόψουμε από τις βουλευτικές εκλογές, και έτσι ανοίγουμε μια τεράστια κερκόπορτα στη δυνατότητα του Αρείου Πάγου να αποκλείει συνδυασμούς».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην εκλογική νομοθεσία γίνεται αναφορά στο άρθρο 29 του Συντάγματος», προσθέτοντας ότι «με τη διάταξη όπως είναι σήμερα καταλείπετε ευρύτατο πεδίο αρμοδιότητας στον Άρειο Πάγο ώστε να εκφέρει ουσιαστικές κρίσεις για το ποια κόμματα εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι «προσπάθησε να στρεψοδικήσει σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διάταξή σας λέει ότι για τα κόμματα λαμβάνεται υπόψη τυχόν καταδίκη υποψήφιου βουλευτή.

Εμείς καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο μία εναλλακτική λύση σύμφωνα με την οποία, το άρθρο 29 του Συντάγματος εξειδικεύονταν πολύ συγκεκριμένα, ορίζοντας ότι κόμματα που η πολιτική δράση, οι καταστατικές διακηρύξεις ή το πολιτικό πρόγραμμα υποκινεί, προκαλεί ή διεγείρει σε φυλετικό, ρατσιστικό, ναζιστικό μίσος, δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία του πολιτεύματος ή στελέχη τους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο.

Η επιχειρηματολογία του κ. Βορίδη είναι ότι το φασιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο είναι ενδιάθετο στοιχείο. Λέει δηλαδή ότι δεν έχει σημασία ως προς τον προσδιορισμό της εγκληματικής πράξης.

Ας υποθέσουμε ότι έστω δεν βάζουμε το ρατσιστικό φυλετικό κίνητρο και μετά από λίγο καιρό κάποιο μέλος, ιδρυτικό ή άλλο μέλος της ΝΔ καταδικαστεί ότι σε συνεργασία με άλλους δύο, δημιουργώντας εγκληματική οργάνωση, έκανε παράνομες παρακολουθήσεις της ηγεσίας του Στρατού. Τι θα συμβεί τότε ξέρετε; Θα απαγορευτεί από τον Άρειο Πάγο η κατάρτιση συνδυασμού από ΝΔ αυτό θα συμβεί με τη δική σας ρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και συνέχισε:

«Λέει ο κ. Βορίδης ότι μέσω αυτής της αναφοράς στον αντιρατσιστικό νόμο και της αναφοράς στο ρατσιστικό κίνητρο για την τέλεση των αδικημάτων ανοίγει η διάταξη και δεν κλείνει.

Ο επιπλέον προσδιορισμός ο ειδικός προσδιορισμός κλείνει μια διάταξη δεν την ανοίγει ποτέ.

Το πραγματικό επιχείρημα το οποίο είναι ορθό και δεν έρχεται από τον κ. Βορίδη αλλά από τους έγκυρους συνταγματολόγους, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις είτε για τη διάταξη του κ. Βορίδη είτε για τη διάταξη που εμείς καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο, υπάρχει ένα ζήτημα με την ευθεία αναφορά στο άρθρο 29 ότι τα κόμματα πρέπει να εξυπηρετούν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος διότι οποιοσδήποτε προσδιορισμός περαιτέρω γίνει στο νόμο τούτο μεταλλάσσει αν θέλετε τον χαρακτήρα της ελληνικής συνταγματικής δημοκρατίας από ανεκτική σε μαχητική δημοκρατία.

Άρα με κάποιο τρόπο παρεκκλίνει σε σχέση με την ιστορικού χαρακτήρα απόφαση που έχει πάρει η ελληνική δημοκρατία από το 1975.

Όλα αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, πολύπλοκα και δεν πρέπει να υποτιμάμε την πολυπλοκότητα που κατατίθεται στη δημόσια συζήτηση.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να φύγουμε από αυτή την εμπλοκή λέμε κάτι πολύ απλό. Ότι ο μοναδικός τρόπος ο οποίος συμβαδίζει με τη συνταγματική τάξη της χώρας έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι να απαγορευθεί η κατάρτιση συνδυασμού εφόσον επιλέγει το κόμμα να κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί με βάσει τον αντιρατσιστικό νόμο υπό το πρόσχημα πολιτικής δράσης.

Ο κ. Βορίδης δεν λαμβάνει υπόψη του ότι ο υποψήφιος βουλευτής μπορεί να κατέλθει ως ανεξάρτητος στις βουλευτικές εκλογές και διατηρεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά όχι ως μέλος συνδυασμού. Άρα δεν έχουμε αντίθεση στο άρθρο 51 του Συντάγματος που απαιτεί για την αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων την αμετάκλητη καταδίκη».

«Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να αξιοποιηθεί με όρους μικροπολιτικών σχεδιασμάτων. Είναι ακριβώς αυτό -και δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό- που κάνατε στην ομιλία σας.

Δεν έχετε καμία διάθεση συνεννόησης, συζήτησης στο βάθος ανάλυσης της πραγματικής και πολιτικής κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουμε. Το μόνο το οποίο έχετε ως πραγματική διάθεση είναι να στήσετε παγιδούλες οι οποίες καταλήγουν και ως κωμικές, κ. Βορίδη, όταν ειδικά προέρχονται από εσάς με το γνωστό παρελθόν», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης