Πολιτική

Τζακ Λιου: Σύμβουλος γάμου για Τσίπρα και Σόιμπλε!


Στον απόηχο της νέας παρέμβασης του Τζακ Λιου υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιβιντ Ιγκνάτιους αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το παρασκήνιο των περυσινών δραματικών διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο και για το ρόλο που έπαιξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σαν... σύμβουλος γάμου για Τσίπρα και Σόιμπλε.

Του Νώντα Χαλδούπη

Στο ενδιαφέρον άρθρο του στο Nonpartisan blog της Washington Post (δείτε το εδώ: https://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2016/10/06/jack-lews-art-of-the-deal/?utm_term=.f05a59758636), ο Ιγκνάτιους, έχοντας ακολουθήσει τον Τζακ Λιου στην πρόσφατη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, εστιάζει στις διαπραγματευτικές ικανότητες του έμπειρου Αμερικανού αξιωματούχου.

Ο Λιου, πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη δεύτερη θητεία Ομπάμα, είχε χρηματίσει δύο φορές διευθυντής στο Γραφείο Διαχείρισης Προϋπολογισμού και είχε καταφέρει να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης, παρά τις σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τον προϋπολογισμό.

Αυτές τις αρετές του ως διαπραγματευτής, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Λιου προσπάθησε να τις εφαρμόσει και σε ορισμένες πρόσφατες διεθνείς κρίσεις, «ιδιαίτερα στο φιάσκο με το ελληνικό χρέος». Όταν είχε γίνει σχεδόν αδύνατο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Λιου προσπάθησε να παίξει το ρόλο του «συμβούλου γάμου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος ο Τζακ Λιου εκτιμά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι είχε περισσότερες από είκοσι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα, στο διάστημα που προηγήθηκε της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου για το τρίτο μνημόνιο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον Ιγκνάτιους ότι το μήνυμά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, για να δεχθεί έναν επώδυνο συμβιβασμό, ήταν: «Έχω βοηθήσει για να συνεχίσει να λειτουργεί η δική μας κυβέρνηση σε προηγούμενες πολιτικές κρίσεις για τον προϋπολογισμό. Υποχρεώθηκα να κάνω πράγματα που δεν ήθελα».

Ορισμένοι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπαν στον Αμερικανό δημοσιογράφο, πάντως, ότι με τις παρεμβάσεις του και με το κανάλι επικοινωνίας που είχε ανοίξει με τον Αλέξη Τσίπρα ο Λιου δεν διευκόλυνε τις προσπάθειες των δανειστών να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση όσο σκληρά θα ήθελαν.

Γερμανοί αξιωματούχοι, όμως, αξιολογούν θετικά όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την περυσινή συμφωνία, τονίζοντας ότι επέτρεψε να κερδίσουν όλες οι πλευρές χρόνο και να «εξαφανισθεί από τους τίτλους των ειδήσεων» η ελληνική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, ο Λιου κατέστησε σαφές στις δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, σε πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, ότι δεν συμμερίζεται τις γερμανικές θέσεις περί αναβολής των αποφάσεων για ελάφρυνση.

Για τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, πολύ λίγα έγιναν γνωστά, εκτός από το ότι και οι δύο αξιωματούχοι εμμένουν στις θέσεις τους, δηλαδή συμφώνησαν ότι... διαφωνούν. 

Πάντως, από όσα δήλωσε ο κ. Λιου προκύπτει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου, ιδίως στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και των τραπεζών, που χαρακτηρίσθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικοί, θα ρίξει το πολιτικό της βάρος για να διασφαλίσει ότι και η Γερμανία δεν θα αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον Μάιο για το χρέος.

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, που θα παραμείνει στη θέση του ως το τέλος του έτους, παρότι μεσολαβούν εκλογές τον Νοέμβριο, θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει την επιρροή του για να κλείσει άμεσα η συμφωνία για το χρέος, ζητώντας αυτή την φορά από τον Β. Σόιμπλε να «κάνει πράγματα που δεν θέλει»...