Ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαγέντ αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε προβλεφθεί για αυτήν την εβδομάδα στη Τυνησία προκειμένου να εξετάσει τα «σημεία προς διαπραγμάτευση» σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο για το μεταναστευτικό, όπως δήλωσε ένας υπουργός.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως είχε προτείνει να στείλει «αυτήν την εβδομάδα» αντιπροσωπεία προκειμένου «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου συμφωνίας» που προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τυνησία προκειμένου να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.
Όμως τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Καΐς Σαγέντ αποφάσισε να μεταφέρει την επίσκεψη αυτή σε μεταγενέστερη ημερομηνία η οποία θα προσδιοριστεί από τα δύο μέρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
Ο Σαγέντ «ζήτησε τη μετάθεση της ημερομηνίας της επίσκεψης για εξέταση σημείων προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της συμφωνίας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Καμέλ Φεκί σε βίντεο που μεταδόθηκε το βράδυ χθες, Παρασκευή, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου του.
Αρνούμενος ότι υπάρχει «διαφωνία» με την ΕΕ στο θέμα αυτό, ο Φεκί υπογράμμισε πως αυτή η «προκαταρκτική συμφωνία (...) δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε από την πλευρά της πως αναζητεί με τις τυνησιακές αρχές «την καλύτερη στιγμή (για μια επίσκεψη) για τα δύο μέρη», χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους της αναβολής.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο στην Τύνιδα έχει σκοπό κυρίως να μειώσει τον αριθμό των αναχωρήσεων μεταναστών από τις τυνησιακές ακτές, κύριο σημείο αναχώρησης μαζί με τη Λιβύη χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που διαπλέουν την κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.
Σε αντάλλαγμα, η Τυνησία αναμένεται να λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια 105 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η Επιτροπή ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως περίπου 42 από αυτά τα 105 εκατομμύρια θα «χορηγηθούν γρήγορα».
Η ΕΕ υποσχέθηκε επίσης απευθείας δημοσιονομική βοήθεια 150 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, καθώς η Τυνησία διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση.
«Μία δόση βοήθειας», σύμφωνα με τον Φεκί, που θα επιτρέψει στην Τυνησία να «εξέλθει από την κατάσταση οικονομικής ύφεσης»
Η συμφωνία προκάλεσε επικρίσεις εκ μέρους κυρίως ΜΚΟ, που καταγγέλλουν την αυταρχικότητα του προέδρου Σαγέντ και την κακομεταχείριση μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική στη χώρα αυτή.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Τυνησία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμενόταν να συζητήσει για τη συμφωνία και να συναντηθεί με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Για τον Φεκί, αυτή η αντιπροσωπεία αποτελείται από «τέσσερις βουλευτές που δεν εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που εργάζονται με ανεξάρτητο τρόπο και έχουν προσχωρήσει σε μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον του τυνησιακού κράτους».
«Δεν είναι καλοδεχούμενοι στην τυνησιακή επικράτεια», είπε ακόμη.