Κύριοι τροφοδότες του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, που εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη. Αυτό επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση Inflation Monitor, υπογραμμίζοντας ότι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, έτρεχε με 3,1% τον Νοέμβριο έναντι 2,3% στην Ευρωζώνη, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – έτρεχε με ρυθμό 4,4% έναντι 2,7%.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε ελαφρά από το 3,1% τον Οκτώβριο καθώς οι περαιτέρω μειώσh στον πληθωρισμό των κατεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις στον πληθωρισμό των νωπών τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.
Ειδικότερα, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων σημείωσαν μηδενική αύξηση τον Νοέμβριο από αύξηση 0,8% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,7% έναντι αύξησης 1,5%.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 2,3% έναντι μείωσης 1,6% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 2,1% έναντι αύξησης 1,6%. Τέλος, οι τιμές των υπηρεσιών συνέχισαν να αυξάνονται με τον ίδιο υψηλό ρυθμό 5,6%.
Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 3,9% και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων 0,7%.