Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού καταδεικνύει η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης (George Tsunis), από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συζητώντας με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τσαμούρη.
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αποστολής της επιστολής προσφοράς και αποδοχής, από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών F-35 από τη χώρα μας, ο κ. Τσούνης, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη διμερή αμυντική συνεργασία σημείωσε πως αυτή «δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού καθώς πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα στηρίζει τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν έχουν λόγο οι Έλληνες να ανησυχούν για την απόκτηση F16 από την Τουρκία, ο κ. Τσούνης επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει F16 εδώ και δεκαετίες όπως και η Ελλάδα» και σημείωσε πως αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι το γεγονός ότι «έχει υπάρξει μια σημαντική αναθέρμανση στις σχέσεις μεταξύ δύο εταίρων μας στο ΝΑΤΟ».
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεχίσουν αυτή την πορεία. Κανείς δεν ωφελείται περισσότερο από μια ειρηνική και σταθερή περιοχή από την Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχει ένα κοινό συμφέρον και είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν και οι δύο σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αυτή την προσέγγιση. Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν την τρέχουσα πορεία να συνεχίζεται».
Πολύ σημαντικές οι συζητήσεις για τη συμπαραγωγή φρεγατών Constellation
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη συμπαραγωγή επτά φρεγατών Constellation, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικές συζητήσεις, για τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα μετουσιωθούν σε πράξεις στο άμεσο μέλλον.
«Είναι πολύ συναρπαστικό που η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε πολύ υψηλό επίπεδο σε μια πιθανή συμπαραγωγή στην Ελλάδα φρεγατών Constellation. Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ημερομηνία, πότε θα ξεκινήσει, αλλά αυτές οι συζητήσεις είναι ειλικρινείς και σοβαρές», τόνισε ο κ. Τσούνης.
ΑΞΕ από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης στην Ελλάδα
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ακόμη αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσούνης απάντησε: «οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες έχουν ανακαλύψει την Ελλάδα. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) ρέουν στην Ελλάδα, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες της Δύσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό δείχνει ευημερία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, «η Ελλάδα έχει το πιο σημαντικό πράγμα που αναζητούν οι αμερικανικές εταιρείες, το πνευματικό κεφάλαιο».
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Τσούνης είπε πως «κατά τις τελευταίες τέσσερις ελληνικές κυβερνήσεις -δύο κόμματα τρεις Προέδρους, οι σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία» και ο ίδιος δεν μπορεί να θυμηθεί άλλη στιγμή στην ιστορία των διμερών σχέσεων που να υπήρξε αυτός ο βαθμός συνεργασίας και φιλίας. «Είμαστε στρατηγικοί εταίροι ο ένας του άλλου στην περιοχή», τόνισε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, «θεωρούν την Ελλάδα έναν ουσιαστικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έναν γεωστρατηγικό εταίρο. Είναι μια σχέση που έχει βαθύνει και δυναμώσει όλα αυτά τα χρόνια».
«Να απαλλαγούμε από τη ρωσική εξάρτηση στην ενέργεια»
Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στα πολύ σημαντικά ενεργειακά πρότζεκτ που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Κάθετο Διάδρομο.
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από τη ρωσική εξάρτηση στον τομέα της ενέργειας και να περιοριστεί η δυνατότητα της Ρωσίας να προκαλέσει κακό με «όπλο» την ενέργεια. «Είναι οι εξαγωγές ενέργειας αυτές που οδηγούν την ικανότητα της Ρωσίας να εισβάλει σε κυρίαρχα έθνη», τόνισε με έμφαση.
Για τα ενεργειακά πρότζεκτ όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο TAP, ο ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου κ.ά είπε πως η υπάρχουσα αυτή υποδομή σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας θα της δώσουν τη δυνατότητα να εξάγει σύντομα 9 δισ. bcm, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στην προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση αλλά και για την απαλλαγή από τον άνθρακα, επισημαίνοντας πως την περασμένη χρονιά το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ ώς το 2027 θα φτάσει το 80%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως οι ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικές για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρωτοπορεί στην απαλλαγή από τον άνθρακα», σημείωσε ο κ. Τσούνης.
«Δεν υπάρχει ρήγμα με το Ισραήλ»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός πρέσβης ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Το Ισραήλ έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει ρήγμα. Από την εισβολή (σ.σ. της Χαμάς) στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ ήταν πολύ σαφείς ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι ο τρόπος που έγινε αυτό έχει σημασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.
Επισήμανε, δε, ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Ενωμένοι να στηρίξουμε την Ουκρανία»
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο κ. Τσούνης, αφού επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στη χώρα, σημείωσε πως είναι «απολύτως απαραίτητο να ενωθούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε κάθε Ουκρανός να μπορεί να επιστρέψει πίσω σε μια πατρίδα, μια Ουκρανία, που είναι ασφαλής, ελεύθερη, δημοκρατική, ολόκληρη και πλήρως ουκρανική» καθώς, όπως είπε, οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή πεθαίνουν για τη Δημοκρατία και την ελευθερία τους, αρχές κι αξίες που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα.
Πολύ σημαντικό το 9ο “Our Ocean Conference”
Για το 9ο “Our Ocean Conference”, που θα φιλοξενήσει το διήμερο 16-17 Απριλίου η Αθήνα, ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε πως πρόκειται για μια παγκόσμια διάσκεψη, η οποία δεν φωτίσει μόνο το ζήτημα της προστασίας των ωκεανών αλλά θα συγκεντρώσει ειδικούς πάνω σε πολύ σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή αλλά και με την προστασία του πλανήτη εν συνόλω (π.χ.τη ρύπανση με τα πλαστικά, την υπεραλίευση κ.ά.).
Σημειώνεται ότι η διεθνής αυτή διάσκεψη θα φέρει στην Αθήνα εκπροσώπους 120 και πλέον κρατών, μεταξύ αυτών Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί και Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα Ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών.
Τέλος, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στις δράσεις της αμερικανικής πρεσβείας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως θα δώσει το «παρών» στο επικείμενο Europride της Θεσσαλονίκης.