Σε ύψος 90 εκατοστών φθάνουν τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι που άρχισε να χτυπά τις ακτές της Φουκουσίμα, στην Βόρεια Ιαπωνία, ξυπνώντας μνήμες από το καταστροφικό τσουνάμι του 2011.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών, που χτύπησε τη βόρεια Ιαπωνία με επίκεντρο στα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα σε μικρό εστιακό βάθος, μόλις δέκα χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο. Αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι και άρχισε εκκένωση της Φουκουσίμα.
Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων να πλήξουν κατά τόπους τις βόρειες ακτές της χώρας. Τα πρώτα κύματα που έφθασαν στην ακτή είχαν ύψος 30-90 εκατοστών, αλλά οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φθάσουν τα τρία μέτρα. Πάντως, τα κύματα είναι πολύ μικρότερα από αυτά του 2011.
Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.
Η δόνηση σημειώθηκε στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά εν συνεχεία το μέγεθος υποβαθμίστηκε σε 6,9 βαθμούς. Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή.
Ο σεισμός των 9 βαθμών που χτύπησε την Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου του 2011 ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και προκάλεσε τον μεγαλύτερο πυρηνικό εφιάλτη παγκοσμίως μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.
Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.