Οικονομία

Τσουνάμι χρέους στις αγορές- Εκδόσεις ομολόγων 340 δισ. τον Ιούνιο


Ενώ οι αγορές αγωνιούν για την πορεία των επιτοκίων και αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed, μία νέα απειλή προβάλλει στον ορίζοντα: Είναι το επικείμενο “τσουνάμι χρέους” που θα “πνίξει” τις χρηματαγορές τον επόμενο μήνα, με μαζικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

 Μετά τη μάχη κατά της πανδημίας, η προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η στήριξη στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες, τις οποίες οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να καλύψουν αυξάνοντας τον δανεισμό και το δημόσιο χρέος τους.

Οι τρεις μεγαλύτεροι εκδότες χρέους παγκοσμίως – ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Μ. Βρετανία – θα αντλήσουν αυτόν τον μήνα από τις χρηματαγορές 340 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας εκδόσεις κρατικών χρεογράφων μέσης και μακράς χρονικής διάρκειας. Επιπλέον 120 δισ. ευρώ θα αντλήσουν  με εκδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων τύπου εντόκων γραμματίων. Ομωςαυτό το ποσό θα διατεθεί κυρίως για αποπληρωμή χρεογράφων που λήγουν – είναι δηλαδή ανακυκλούμενος δανεισμός.

Οι τιμές και οι αποδόσεις

Στις αγορές εκφράζονται φόβοι ότι αυτή η πλημμυρίδα κρατικών χρεογράφων θα ωθήσει υψηλότερα τις αποδόσεις στην πρωτογενή αγορά – δηλαδή θα αυξηθεί το κόστος  κρατικού δανεισμού, ενώ στη δευτερογενή αγορά θα πέσουν οι τιμές των ομολόγων, προκειμένου οι αποδόσεις τους να αναπροσαρμοστούν σε υψηλότερα επίπεδα.

 Οποιαδήποτε εξέλιξη σ' αυτό το μέτωπο θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed  για τα επιτόκια.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για άνοδο των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να κινηθούν επιφυλακτικά, μεταθέτοντας στο μέλλον τις μειώσεις επιτοκίων που μέχρι προχθές φαινόταν σίγουρο ότι θα ξεκινούσαν τον Ιούνιο.
Η επίδραση θα είναι ούτως ή άλλως αμφίδρομη: Η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων θα επηρεάσει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών – και αντίστροφα.

Τις τελευταίες εβδομάες οι αποδόσεις έχουν κινηθεί ανοδικά,κυρίως λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

  • Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που ήταν στις 15 Μαϊου περίπου 2,42%, ξεπέρασε την Παρασκευή το 2,66%
  • Του αμερικανικού ανέβηκε σ' αυτό το 15ήμερο από 4,30% στο 4,50%, σημειώνοντας την περασμένη Πέμπτη υψηλό 4,66%.
  •  Του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε από 3,44% (που ήταν ήδη υψηλή) στο 3,65% την Παρασκευή

Για την Ελλάδα το καλό είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ  φρόντισε ήδη να να υλοποιήσει πρόωρα το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος, αντλώντας χρήμα με χαμηλότερα επιτόκια.

Η αντίδραση των αγορών

 Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές τις επόμενες εβδομάδες, όταν θ' αρχίσει ΄”κατακλυσμός” των νέων ομολογιακών εκδόσεων στι ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη.
 Αναλυτές, εκτιμούν ότι η προσφορά θα απορροφηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά οι αποδόσεις (τα επιτόκια) θ' ανέβουν. Αρνητική ένδειξη αποτελεί η έκβαση των δημοπρασιών που διενήργησε την περασμένη Τρίτη το  αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπου η ζήτηση ήταν υποτονική.
Η προοπτική ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, με παράλληλα διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκαλεί προβληματισμό και στα χρηματιστήρια, που κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης.

Διαβαστε επισης