Χρηστικά

«Τσουνάμι» κατασχέσεων για χρέη στην εφορία!


 Με μαζική επιδρομή σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέσεις, η εφορία επιχειρεί να βάλει φραγμό στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που διογκώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2017 και έφτασαν τα 4,75 δισ.ευρώ. Σχεδόν σε καθημερινή βάση η εφορία ανοίγει 730 τραπεζικούς λογαριασμούς, κατάσχοντας μεταξύ άλλων μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα,  βάσει των εκτιμήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ένας στους τέσσερις οφειλέτες με χρέη στην εφορία, έχει «πέσει» θύμα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. 

Συνολικά τους πρώτους πέντε μήνες της τρέχουσας χρονιάς, πάνω από 930.000 οφειλέτες «υπέστησαν» κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα. Τους τελευταίους μήνες και δη το Μάιο, παρατηρείται μια αυξητική τάση στις κατασχέσεις, με την Εφορία να «πατάει» γκάζι», με στόχο να περιορίσει το «φαινόμενο» ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο, επιβλήθηκαν 24.059 κατασχέσεις, πάνω από 1.000 σε ημερήσια βάση (εργάσιμες ημέρες)!

Παρά τις κατασχέσεις, έπεται νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων...

Παρά την μαζική επιβολή των εν λόγω δραστικών μέτρων και το «τσουνάμι» κατασχέσεων, ο αισθητός περιορισμός των ληξιπρόθεσμων χρεών, παραμένει ανέφικτος στόχος. Αυτό ομολογούν επιτελικά στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας μάλιστα, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκτιναχτούν στα 12 με 13 δισ. στα τέλη του 2017, από τα 4,75 δισ.ευρώ που ήταν μέχρι το Μάιο.

Η επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα επέλθει εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος, αλλά και η αδιάκοπη φορολογική «αφαίμαξη» που έχει φέρει στα όριά τους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες για την επερχόμενη νέα εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων, σύμφωνα πάντα με τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, είναι να αυξήσει με τη σειρά του την εισπρακτική του ροή από τις ληξιπρόθεσμες (κοντά στα 5 δισ.ευρώ), έτσι ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει από τον έλεγχο και γίνει τρόπον τινά χαοτική. Αυτό μεταφράζεται επί της ουσίας σε μεγαλύτερο «κυνήγι» των οφειλετών και σε περισσότερες κατασχέσεις στο εγγύς μέλλον.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους οφειλέτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύει η «Καθημερινή»,  2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντακόσια ευρώ και το συνολικό ποσό που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ. Από τους ανωτέρω, 505.202 που αντιπροσωπεύουν το 11,7% του συνόλου χρωστούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνολικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 34,5% του συνόλου, οφείλουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνολικά 327,8 εκατ. ευρώ.

Το 0,1% των οφειλετών που αντιστοιχεί σε 5.552 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστά στην εφορία το 76% του συνολικού χρέους ή διαφορετικά 72 δισ. ευρώ.