Πολιτική

Τσίπρας: Ζητούμενο η αντιπολίτευση όχι η συναίνεση - «Ναι» στη Χάγη με κόκκινες γραμμές


Την εκτίμηση ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα αν όντως επιθυμούν να προκύψει μια προοδευτική διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση της εφημερίδας «Το Βήμα» για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση του να συνεχίσει να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είναι ζητούμενο η συναίνεση αλλά η αντιπολίτευση»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «τους πρώην η επικαιρότητα τους κυνηγάει όταν υπάρχει έλλειμμα από τους παρόντες».

Επισήμανε πως «δεν συμφωνώ με την άποψη όταν δεν είσαι στην ενεργό πολιτική δράση κατ’ ανάγκη πρέπει να κάθεσαι βουβός και σιωπηλός» σημειώνοντας πως «αποφάσισα να παραμερίσω από την πρώτη γραμμή αλλά δεν αποφάσισα να αποσυρθώ από την πολιτική η να κλειστώ σε κανένα μοναστήρι». Επισημαίνοντας ότι θα παρεμβαίνει αφού υπάρχει «ανάγκη να διατυπωθεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση».

Αναφερόμενος στις προοδευτικές δυνάμεις επισήμανε πως το «το ζήτημα είναι να δεις ποιο είναι το πρόβλημα» και είναι πως «δεν υπάρχει αντιπολίτευση κι αυτό είναι κάκιστο για την κοινωνία».

Μίλησε για την «ανάγκη να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα στις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις» και «αν είναι δυνατόν κι ένας συντονισμός σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Σχολίασε αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη πως «δεν είμαι και πολύ ευτυχής από την εικόνα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» λέγοντας πως «δεν είναι σήμερα το ζητούμενο η συναίνεση είναι η αντιπολίτευση», επισημαίνοντας πάντως την δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Κ. Μητσοτάκη.

Τα τρία σενάρια για τις επόμενες εκλογές

Μάλιστα, τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να κοιτάξουν την θα γίνει την…επόμενη μέρα, αναφέροντας ότι υπάρχουν 3 σενάρια για τις επόμενες εκλογές: Να συνεργαστεί η Ν.Δ με την ακροδεξιά, να συνεργαστεί η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «το απεύχεται ο κ.Ανδρουλάκης», όμως θα είναι «αυτοεκπληρούμενη προφητεία αν δεν κινηθείς σε μία άλλη κατεύθυνση», ενώ ως τρίτο σενάριο παρουσίασε μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων που όμως δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί «αν δεν κινηθούν οι ηγεσίες των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σε αυτή την κατεύθυνση».

Όχι σε ΠτΔ με παραταξιακά χαρακτηριστικά 

Την αντίθεσή του σε τυχόν επιλογή προσώπου με παραταξιακά χαρακτηριστικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ έστειλε και τα μηνύματά του όσον αφορά στις συζητήσεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ευτελισμό του θεσμού» τη συζήτηση για ονόματα την ώρα που υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρέφοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό το επιτρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός» είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του και κυρίως να εξηγήσει τα κριτήρια για την επιλογή του.

Εάν μάλιστα η πρόταση του πρωθυπουργού δεν είναι η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει -κατά τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει «πού στα καθήκοντά της δεν ήταν καλή».

Όπως εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι «παραταξιακό» αλλά και μην έχει προκύψει με μόλις 120 ψήφους, παρά το ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα κάτι τέτοιο.

«Αν το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα», υπογράμμισε.

Ελληνοτουρκικά: « Να μπουν κόκκινες γραμμές για τη Χάγη» - Αιχμές για μυστική διπλωματία

Ειδικά για τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι «διασφαλίζοντας την ειρήνη και την σταθερότητα να μεγαλώνεις την γεωπολιτική δυναμική, το κύρος και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Αντιτάχθηκε στην στρατηγική της αναβλητικότητας εκτιμώντας πως ευνοεί την Τουρκία που ισχυροποιείται, ενώ διαφώνησε και με την «στρατηγική του λύση να ‘ναι κι ότι να ‘ναι».

Άφησε, παράλληλα, και αιχμές για μυστική διπλωματία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «τότε, συζητούσαμε μέσω εμπειρογνωμόνων. Τώρα, συζητάμε μέσω υπουργών και εμένα με προβληματίζει αυτό, «δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στην φωτιά».

Τάχθηκε υπέρ του να υπάρξει «στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» επισημαίνοντας πως «το διεθνές δίκαιο είναι ένα μεγάλο εργαλείο» άρα πρέπει «πρέπει να πάμε στην Χάγη» αλλά να πάμε «με κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα. Γιατί αν δεν τα ορίσεις, μπορεί η Χάγη να στα προσδιορίσει και να στα αφήσει στα έξι ναυτικά μίλια». 

«Το διεθνές δίκαιο είναι η λύση. Πρέπει να πάμε στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι και με “κόκκινες γραμμές”. Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών. Δεν μπορείς να συζητήσεις αποστρατιωτικοποίηση ή να στέλνεις οπλισμό από τα νησιά στην Ουκρανία. Τρίτο θέμα, είναι η ενότητα του Αιγιακού χώρου. Δεν μπορεί ελληνικό νησί να περιτριγυρίζεται από τουρκική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι...»

«Με τη συμφωνία των Πρεσπών έληξε μια 27ετή διαμάχη. Εναπόκειται στις επόμενες κυβερνήσεις να διατηρήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη σχέση και τη συμφωνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εξωτερική πολιτική να ασχοληθεί με σημαντικότερα προβλήματα».

 «Η συντηρητική παράταξη αρέσκεται σε αυτό το σπορ να κατηγορεί για μειοδοσίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εξωτερική πολιτική. Ο τωρινός Πρωθυπουργός χειρίστηκε την κατάσταση με τον πιο ακραίο τρόπο στη συμφωνία των Πρεσπών. Από το βήμα της Βουλής με κατηγόρησε ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις».

«Ο κύριος Σαμαράς που τον είχατε χθες εδώ μίλησε με αυτόν τον τρόπο, με τις γνωστές και διακηρυγμένες διαφωνίες μας. Να θυμίσω ότι στο βήμα της Βουλής είπε ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Ότι είμαι εθνική εξαίρεση. Ότι δεν ξέρω τι σημαίνει πατριωτισμός, είναι ξένη λέξη για μένα και πολλά άλλα που δεν έχει νόημα να τα θυμίσω ακόμα, ακόμα και όταν είχα ηττηθεί πολιτικά και ήταν δεδομένη η νίκη του ανάμεσα στις δύο εκλογές του 23. Όταν εργαλειοποιεί σε ένα άλλο κρίσιμο εθνικό θέμα όπως η Θράκη, ενώ υπήρχε συμφωνία των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή που ο ίδιος είχε φτιάξει. Τώρα έρχεται λοιπόν ο κύριος Σαμαράς και βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν χέρι χέρι με τον κύριο Σαμαρά σε αυτή την οξύτατη και λαϊκίστικη στάση, γιατί δεν τα πίστευα αυτά που έλεγε. Είναι προφανές και τον κατηγορεί ο κος Μητσοτάκης ότι Η πατριδοκαπηλία, του είπε, είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Εγώ μιας και βλέπω στο ακροατήριο και την κυρία Δαμανάκη, με τιμάει η παρουσία της, να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος ο Χαρίλαος Φλωράκης που ήταν θυμόσοφος. Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι. Την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας.