Χρηστικά

Τσίπρας- τραπεζίτες ψάχνουν χρυσή τομή για προστασία α΄κατοικίας


Ενδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας και στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών αποτελεί η επικείμενη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των πέντε ελληνικών τραπεζών.

Για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι μία «χρυσή τομή», που θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, χωρίς να δημιουργεί στις τράπεζες νέες κεφαλαιακές ανάγκες και να τις οδηγεί σε ανακεφαλαιοποιήσεις.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε δύο επί μέρους ζητήματα:

  • - Στο όριο προστατευόμενης αξίας πρώτης κατοικίας.  Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση βάζει τον πήχυ στις 150.000 ευρώ, ενώ οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θέλουν πού χαμηλότερο πλαφόν – κάτω των 100.000 ευρώ
  • Αν θα προστατεύεται μόνον η πρώτη κατοικία οφειλετών στεγαστικών δανείων, ή γενικώς όλων των οφειλετών που έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους προς διασφάλιση επιχειρηματικών ή καταναλωτικών δανείων.

Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά που έχουν ως εμπράγματη διασφάλιση πρώτη κατοικία. Οι τραπεζίτες  διαφωνούν κατηγορηματικά,  υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα διευρυνεί πολύ ο κύκλος των προστατευόμενων δανειοληπτών και το τελικό συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων απαιτήσεων θα είναι πολύ μεγάλο.

Δύσκολη η προσέγγιση

Δεν αποκλείεται λοιπόν να μην υπάρξει τελική συμφωνία στη σημερινή συνάντηση. Εν τοιαύτη περιπτώσει η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μονομερώς, βάζοντας και λίγο «νερό στο κρασί της» - χαμηλώνοντας το πλαφόν προστατευόμενης αξίας, αλλά όχι στο επίπεδο που θέλουν οι τράπεζες.
Είναι αναγκασμένη να το πράξει, καθώς μέχρι την Παρασκευή πρέπει να αποστείλει στους Θεσμούς το σχέδιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.
Όπως όλα δείχνουν το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα έχει ως βάση το μοντέλο της Κύπρου και θα προβλέπει ένα γενναίο «κούρεμα» του στεγαστικού. Στη συνέχεια το 1/3 του ποσού θα καλύπτεται από το κράτος και τα 2/3 απ' τον δανειολήπτη.

Κινδυνολογία για ανακεφαλαιοποιήσεις

Οσον αφορά τις επιπτώσεις από τις συζητούμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν. Όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου, διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις», δήλωσε στον ραδιοσταθμό News 24/7.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «απλώς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κοινωνικό ζήτημα».

Διαβαστε επισης