Τις διαφορές ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Λαχαναγορά του Ρέντη, σε εκδήλωση για του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜμΕ.
Οι άνθρωποι της αγοράς και όχι των "αγορών" -όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε το τελευταίο διάστημα-, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τώρα θα αποφασίσουμε με ποιο σχέδιο η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Υπάρχει η υγιής και έντιμη επιχειρηματικότητα και υπάρχει και η ανέντιμη επιχειρηματικότητα της αρπαχτής και των offshore, σημείωσε.
"Το δικό μας σχέδιο και αυτό της ΝΔ, προωθούν δύο τελείως διαφορετικά μοντέλα για την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "οι αντίπαλοι μας προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια αντίληψη ότι είναι γενικώς υπέρ της επιχειρηματικότητας. Ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου της επιχείρησης τους, είναι το ίδιο. Όμως αυτό είναι πλάνη. Για παράδειγμα πως είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει ένα mall, να έχει τα ίδια συμφέροντα με όσους έχουν μαγαζιά σε εκείνη την περιοχή; Ή πως μπορεί ένας επιτηδευματίας να έχει τα ίδια συμφέροντα με μια πολυεθνική;". Κατηγόρησε δε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι "παίζει ένα παιχνίδι που μόνο στόχο έχει να χαϊδέψει αυτιά και τελικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου πλούτου ζημιώνοντας εν τέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι "εμείς επιλέγουμε να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα" και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι τα χρόνια των μνημονίων σηκώσατε μεγάλα βάρη. Και δεν είναι μόνο τα φορολογικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι στέγνωσε η αγορά. Δεν υπήρχε πια ρευστότητα για να βγαίνει η δουλειά. Από το 2010 ως το 2014, 230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό 1 εκατομμύριο δουλειές που χάθηκαν αυτή την καταστροφική πενταετία". Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε μόνο τον κόσμο της εργασίας αλλά και τους μικρομεσαίους και αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης την περασμένη τετραετία: "Εμείς καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε κόσμο στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 στο δημόσιο. Το 2015 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ. Και το εξοργιστικό είναι ότι παρά τα κατασταλτικά μέτρα τα χρέη διπλασιάζονταν. Εμείς προχωρήσαμε στην Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές. Στη διαγραφή από τη δική μας κυβέρνηση χρεών προς το δημόσιο, για νοσήλεια των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς θεσπίσαμε πρόσφατα την προστασία πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για επιχειρηματίες...Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι την άλλη Δευτέρα ανοίγει επιτέλους η πλατφόρμα και εντάσσονται σε αυτήν ηλεκτρονικά πάνω από 175 χιλιάδες δικαιούχοι".
Υπογράμμισε ακόμη: "προχωρήσαμε επιτέλους στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για να πέσει χρήμα και πάλι στην αγορά. Με 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπαίνουν μπροστά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και με το νόμο των μικροπιστώσεων έως 20 χιλιάδες ευρώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Εμείς προχωρήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για χρέη ως 300.000...Στην διαγραφή κύριας οφειλής - στο 70% περίπου - αλλά και προσαυξήσεων με αποτέλεσμα 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν σήμερα μικρότερες εισφορές, ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δώσαμε επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών. Φέραμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος απευθύνεται για πρώτη φορά και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δε μοιράστηκε σε δέκα ημέτερους κατά τη συνηθισμένη πρακτική του παρελθόντος. Μειώσαμε ήδη φέτος τον φόρο των επιχειρήσεων και θα συνεχίσουμε μειώνοντάς τον συνολικά 4% ως το 2022. Πετύχαμε την αύξηση των εξαγωγών από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που κάνει ρεαλιστικό το στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές το 50% του ΑΕΠ μέχρι 2025".
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις. Επίσης εξήγγειλε τη μείωση του πρώτου κλιμάκιου του φόρου εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000, τη μείωση του δεύτερου συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 11%, όπως και την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%".
Εν συνεχεία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητώντας την αξιοπιστία του για τα όσα εξαγγέλλει: "Αφού μας έλεγε ότι αν εκλεγεί θα ξεκινήσει να μειώνει φόρους, τώρα βάζει αφετηρία εφαρμογής των βασικών φορολογικών του εξαγγελιών το 2021. Την ίδια στιγμή που μας επιτίθεται για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε". Τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να υφαρπάξει πρώτα την ψήφο των Ελλήνων και να εφαρμόσει άμεσα όλα εκείνα τα οποία οραματίστηκε να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο φυσικός σύμμαχος της ΝΔ (το ΔΝΤ) όπως είπε ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Θεοχάρης, και για τις φοροελαφρύνσεις.
Ακολούθως απευθύνθηκε στο κοινό των επιχειρηματιών που τον άκουγε ερωτώντας: "Η ΝΔ μας παρέδωσε δημόσια ταμεία με 430 εκατομμύρια παθητικό. Εμείς έχουμε σήμερα 34 δισ. απόθεμα. Και σας ρωτώ ειλικρινά, εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο στο τέλος της ημέρας. Με ποιόν αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με αυτόν που γονάτισε το μαγαζί; ‘Η με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα κινείται ξανά;". Έκλεισε λέγοντας: "Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν μας αξίζει να περάσουμε τα ίδια βάσανα. Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρηση μας, την οικογένεια μας, τα παιδιά μας. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας".