Πολιτική

Τσίπρας: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη


 Την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασαν σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι δύο ηγέτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ναζισμού και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Τσίπρας: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι φόρος τιμής για τους χιλιάδες έλληνες εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωση

«Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους. Είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της ανέγερσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη.

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένας φόρος τιμής για τους χιλιάδες έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές Αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους», επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μια διαρκή υπενθύμιση προς τις επερχόμενες γενιές, για το πού οδηγούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πάρκο μνήμης που θα δημιουργηθεί γύρω από το Μουσείο: «Στον χώρο γύρω από το Μουσείο θα δημιουργηθεί πάρκο μνήμης, με χιλιάδες δέντρα στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Για συμβολικούς λόγους, σήμερα θα φυτέψουμε τα πρώτα δέντρα, ελιές, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας».

Ρίβλιν: Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα, αφορά την παγκόσμια κοινότητα

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα, αφορά την παγκόσμια κοινότητα. Το Μουσείο που θα ανεγερθεί εδώ οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει το “ποτέ πια!”», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή θεμελίωσης για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Σε περιοχή με μεγάλο συμβολισμό θα αναγερθεί το Μουσείο

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα “βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.