Να εγκαταλείψει την προκλητικότητα, καθώς από αυτήν δεν έχει να κερδίσει τίποτα αλλά μόνο να χάσει καλεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Κατά την ομιλία του έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας πως η Ελλάδα θα προασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ μιλώντας για την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών τόνισε πως στο πλευρό της χώρας στέκονται οι Ευρωπάιοι εταίροι.
Όπως σημείωσε, ύστερα και από τις διαβεβαιώσεις των κκ. Τουσκ και Γιουνκέρ το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο της Βάρνας με την Τουρκία. Αναφερόμενος στην κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα, το πιο ισχυρό στην ιστορία της Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».
Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ. «Δεν μπορεί οι λαοί μας να βρίσκονται στο διενεκές σε διαμαχη. Θέλουμε μία στέρεα λύση για όλες τις χρήσεις», προσθέτοντας πως αν υπάρχει άλλο όνομα στο εσωτερικό και άλλο για διεθνή χρήση αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.
«Έχουμε καλές προθέσεις. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον και πιστεύω ότι θα γίνουν βήματα σήμερα στα Σκόπια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο ανέφερε πως «δεν μας πιέζει κανείς για λύση. Η λύση δεν αποτελεί υπαρξιακό μας πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι. Εμείς δεν πάμε με βάση αυτό. Πάμε σε διαπραγμάτευση επειδή θέλουμε»
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμρ Πούτιν.
«Τον ενημέρωσα για τις θέσεις μας με την Τουρκικά. Συζητήσαμε για μεγάλα κρίσιμα ζητήματα όπως οι Αμερικανορωσικές σχέσεις και οι Ευρωρωσικες σχέσεις». Για την υπόθεση Σκριπάλ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση.
«Η επίθεση με χημικά όπλα είναι επίθεση στην κοινή Ευρωπαϊκή μας ασφάλεια. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, ωστόσο πρέπει να αφήσουμε ανοικτό τον δίαυλο διαλόγου με την Ρωσία, πριν τα τελικά συμπεράσματα».
Μιλώντας επίσης για τις εν εξελίξει μεγάλες αλλαγές στην Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αδυναμιών της αλλιώς θα είναι «ένας εξωραϊσμός, μια υπεκφυγή μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη κρίση»
Εκανε λόγο για την ανάγκη να αρθεί η μακροοικονομική ανισορροπία στην ευρωζώνη που σχετίζεται με τα μεγάλα πλεονάσματα του Βορρά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όπως είπε δεν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να τηρούνται οι κανόνες για τα πλεονάσματα όπως γίνεται με τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
«Οι νέοι θεσμοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των κινδύνων.
Σε ότι αφορά τον ESM η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μετατροπή σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και πως σε αυτό έχουμε αργήσει. Αυτή η μετεξέλιξη θα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός μηχανισμός αλλά με δημοκρατική εποπτεία και να μην αναλάβει ρόλους που σήμερα έχει η Κομισιόν, σημείωσε ο πρωθυπουργός που παράλληλα στάθηκε υπέρ της ύπαρξης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.