Ελλάδα

Τσίπρας: Προοδευτικός πόλος για τα συμφέροντα των πολλών (vd)


Oξύτατη αντεπίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία από άποψη -και όχι από ανάγκη- μετατοπίστηκαν στην ακροδεξιά και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξής τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη «υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια. Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης».

«Από τη μία πλευρά», σημείωσε, «του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της Ν.Δ. Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και έχουμε ευθύνη εμείς ως η μεγαλύτερη δύναμη για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι φανερό ότι συγκροτείται «ένας ακραία αντιευρωπαϊκός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα, ως η απάντηση στην κρίση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη».

Ο Μητσοτάκης και το ασφαλιστικό Πινοσέτ

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιμονή της Ν.Δ. να μιλάει για τέταρτο μνημόνιο εξηγώντας ότι αυτό γίνεται «για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει δεν μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια»

«Ο Κ. Μητσοτάκης», συνέχισε, «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5. Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου».

Το γάντι στη Ν.Δ. για τα πλεονάσματα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, « η οποία είχε δεσμευτεί για πλεονάσματα 4,5% ώς το 2030», καλώντας τη «να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περεταίρω μείωσης».

«Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε:

  • Θα συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία;
    Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
  • Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Να επαναφέρουμε την 13η και 14η σύνταξη;
    Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική.
  • Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
    Όχι, γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας».

Αφετηρία μιας νέας εποχής

«Πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της οκτώ σκληρά και επίπονα χρόνια. Και είναι σαφές ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής. Για την Ελλάδα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά. Μια νέα εποχή στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να βγούμε από αυτά, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ' όλα, με την κοινωνία όρθια»

«Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία», είπε στη συνέχεια και εξήγησε ότι «εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού  δηλαδή και των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων- στο ΕΣΥ. Θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία».

«Συγκρουστήκαμε», σημείωσε, «με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία. Μειώσαμε την ανεργία, σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας. Δημιουργήσαμε πάνω από 350 χιλ. θέσεις εργασίας».

Κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πορευτήκαμε με εντιμότητα. Διότι κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου», σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες».

«Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής υπογραμμίζοντας ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποιήθηκαν και απαριθμώντας:

  • Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
  • Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
  • Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
  • Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
  • Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
  • Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
  • Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
  • Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Yπάρχει εναλλακτικός δρόμος

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα. Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη. Μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να σταματά η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και κυρίως να το ανακοινώνεις στο υπουργικό και να βγαίνεις την ίδια μέρα στις αγορές».

«Μπορείς», συνέχισε, «να προστατεύεις τη πρώτη κατοικία χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης όπως η Moodys που χθες μας αναβάθμισε. Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα μνημόνια, υλοποιώντας πολιτικές που έχουν σαν σαφή στόχο για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Δηλαδή πολιτικές εκτός του φιλελεύθερου πυρήνα του μνημονίου».

«Είναι τελικά, αυτή η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στο μονόδρομο της αποδοχής του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού κανιβαλισμού και της εναλλακτικής προοπτικής υπέρ των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτυπώνεται στα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία σήμερα κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού», τόνισε.

Προοδευτικός πόλος για τα συμφέροντα των πολλών, όχι για τους λίγους και τις ελίτ

«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί ίσως με τη Πορτογαλία και την Ισπανία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».

«Σας ζητώ λοιπόν», υπογράμμισε, «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

«Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, που η Ελλάδα των λίγων θα πάρει τη θέση της στο περιθώριο, και η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.