Σφοδρή κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας και «των φιλικών της ΜΜΕ» για το θέμα των συντάξεων άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού» εκ μέρους τους και αποδείχτηκε ότι ήταν «τελικά αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που μην έχοντας πια επιχειρήματα αναπαράγει το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη μαύρη προπαγάνδα».
Μίλησε για πρωτοσέλιδα εφημερίδων «με δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news τα οποία τρομοκρατούσαν επί σειρά μηνών τους συνταξιούχους» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, που έψεξε, όπως είπε, από τη Βουλή τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί «επειδή τόλμησε να πει ότι οι μειώσεις μπορεί και να μην εφαρμοστούν».
Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, ζητώντας στο Βερολίνο από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στο θέμα των συντάξεων.
«Τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν. Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δεν μπορούν να μη διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αναξιόπιστος», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «όλοι -και οι εταίροι στην Ε.Ε.- μπορούν να διακρίνουν ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από τη κρίση. Ποιος έστησε το γαϊτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη. Ποιος κατάφερε με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν τους στόχους».
«Ταυτόχρονα αυτοί», πρόσθεσε,«είχαν τη συνήθεια να χαντακώνουν βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».
«Ψηφίζεις Ν.Δ. και έρχεται “πακέτο” το ΔΝΤ»
Εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη μεταμνημονιακή εποχή καθώς, όπως τόνισε, ««η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων, τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών».
«Αν κάποιος πιστεύει ότι η εξέλιξη που ζούμε από την 21η Αυγούστου και μετά είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη είναι βαθιά νυχτωμένος», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «τίποτα από όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα δεν ήταν νομοτέλεια να συμβούν».
Στο σημείο αυτό επανήλθε στον πρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας «ότι πριν από ενάμιση χρόνο δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο. Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα. Κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας. Γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο»
«Θα έλεγε ότι το φέραμε εμείς δήθεν με την ανικανότητά μας και αυτός θα είχε το knowhow να το εφαρμόσει. Και τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο, τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές. Ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονιακό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών», σχολίασε.
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη «alter ego» του Πολ Τόμσεν προσθέτοντας: «Το ΔΝΤ επιτέλους έφυγε, οι ιδέες του Τόμσεν έμειναν», και συμπλήρωσε: «Ψηφίζεις Ν.Δ. και έρχεται “πακέτο” το ΔΝΤ».
"Ώρα για αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας"
Εξάλλου όπως είπε «επί της ουσίας τώρα μπορούμε να επιταχύνουμε τον σχεδιασμό μας, να προχωρήσουμε σε τομές και αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Ήρθε η ώρα όχι μόνο να λειτουργούμε αμυντικά αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση. Να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι είναι η ώρα «να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και να δώσουμε την παραγωγική ώθηση σε μια οικονομία που στέναζε από την ύφεση και την λιτότητα και να δώσουμε οριστικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης και διαφθοράς».
Αναφερόμενος σε όσα έγιναν τις τελευταίες 100 ημέρες στάθηκε στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ (για την οποία είπε ότι εξασφαλίστηκε και περαιτέρω μείωση για το 2020), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. «Τα πετύχαμε με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα υπέρ μας επιχειρήματα και την αξιοπιστία που κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια».
Για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, είπε πως έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα και διαμήνυσε: «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ώστε να υπάρξει κατανόηση για να λυθεί το ζήτημα». Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε επίσης ότι «δεν θα κάνουμε πίσω», συμπληρώνοντας πως «οι ακραίες φωνές που την πολεμούν είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους».
«Με τη Ν.Δ. μας χωρίζει και προγραμματική άβυσσος»
Ο Πρωθυπουργός είπε πως έχει έρθει η ώρα για τομές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Να κάνουμε πράξη την πολιτική αναδιανομής και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα», διευκρίνισε. Ανέφερε εξάλλου πως «τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν θα γινόταν πράξη χωρίς τον δικό μας σχεδιασμό» και επανέλαβε ότι «εμείς πράγματι υπηρετούμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα».
Σημείωσε, δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. «Στη βάση αυτής της ταξικής μεροληψίας, παίρνει συγκεκριμένη μορφή το εκλογικό δίλημμα του 2019» συμπλήρωσε. Σημείωσε εξάλλου ότι «με τη Ν.Δ. μας χωρίζει όχι μόνο αξιακή, αλλά και προγραμματική άβυσσος» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
«Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα του τόπου μας στους βάνδαλους της ιστορίας»
Είπε επιπλέον πως «ακόμα και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δεν μπορούν παρά να διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος ποιοι είναι αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιοι είναι αυτοί που την έσωσαν». Εκτοξεύοντας «βέλη» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του καταλόγισε ότι σχεδιάζει απολύσεις και «οραματίζεται το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», ενώ υποστήριξε πως η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει για να υλοποιήσει το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας, υπέρ κάποιων καρτέλ.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη στο επίπεδο των ιδεών και των αξιών, ενώ καταλόγισε εκ νέου ακροδεξιά ρητορική στη Ν.Δ. Είπε ότι «δεν θα κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν 16άρη και δεν θα τον χαρακτηρίσουμε, ούτε θα τον ταυτίσουμε σε μια νεοναζιστική συμμορία» και συμπλήρωσε: «Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα του τόπου μας στους βάνδαλους της ιστορίας. Θα καλέσουμε αυτά τα παιδιά να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας».
"Οι ευρωεκλογές καθοριστικός κόμβος στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος"
Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, είπε ότι Ευρώπη πρέπει να αλλάξει σε μια νέα προοδευτική κατεύθυνση. Όπως τόνισε, «για κάθε Όρμπαν υπάρχει ένας Σάντσεθ, για κάθε Λεπέν υπάρχει ένας Κόστα, για κάθε Λέγκα του Βορρά υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ».
"Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι ένας καθοριστικός κόμβος στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι "η άνοδος της επιρροής της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, θέτει υπαρξιακά ζητήματα για ολόκληρη την Ευρώπη" και πως το κρίσιμο είναι πώς αυτή η πορεία θα ανασχεθεί.
Τόνισε ότι δεν μπορεί να ανασχεθεί με τις επιλογές που τροφοδότησαν την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού, που εκφράζουν τα διάφορα εθνικιστικά και ακροδεξιά μορφώματα και πως "είναι συνταγή καταστροφής, ένα όραμα για την Ευρώπη που θα παραμένει με δογματική προσήλωση στις προσταγές του νεοφιλελεθερισμού". Αυτό το χρεοκοπημένο όραμα, τόνισε, "είναι η εγγύηση για την επερχόμενη - αργά ή γρήγορα - κατάρρευση της ενωμένης Ευρώπης αν συνεχιστεί και για την επιστροφή σε μια σκοτεινή περίοδο εθνικών ανταγωνισμών".
Μιλώντας για το Brexit, είπε ότι "κάποιοι και σε αυτόν εδώ το χώρο σύντροφοί μας θεωρούσαν την επιλογή του Grexit ρηξικέλευθη και επαναστατική". "Δείτε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με τη Βρετανία και ποιος χάνει από αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχει Brexit χαλαρό, αλλά μόνο σκληρό και αβέβαιο για την πορεία των εκεί εργατικών δυνάμεων", σχολίασε.