Την άποψη πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με αυτά της συζήτησης στη Συμφωνία των Πρεσπών», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της βουλής, ενώ, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για κινδυνολογία σε ότι αφορά το θέμα της γρίπης, ενώ επεσήμανε ότι όλα τα αφηγήματα του έχουν διαψευστεί, προβλέποντας δεινή διάψευση των προσδοκιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές του Μαίου.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Σας απάντησε με σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας αλλά θα ήθελα να απαντήσω και στο θέμα των ΜΕΘ και τις ανοικτές κλίνες. Το 2015 βρήκαμε 438 και σήμερα έχουμε 560 χωρίς να υπολογίζονται τα καρδιοχειρουργικά», προσθέτοντας πως «τρία χρόνια ζητάτε εκλογές. Τώρα πρωτοτυπείτε και ζητάτε εκλογές και στη Βενεζουέλα. Εκεί μάλλον θα γίνουν γρηγορότερα. Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που έχετε με τις στημένες δημοσκοπήσεις είναι μια φενάκη που εσείς στήσατε. Στις εθνικές εκλογές θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό γιατί δεν ήρθαν τα τεράστια ποσοστά».
«Μόνοι σας πέσατε σε παγίδες: λέγατε ότι δεν θα βγει η χώρα από τα μνημόνια, θα κοπούν οι συντάξεις, δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα βγει η χώρα στις αγορές. Τι αφήγημα θα ακολουθήσετε; Όλα τα αφηγήματα έχουν διαψευστεί. Για τη ρήξη με τον Καμμένο βγήκατε να πείτε ότι το διαζύγιο είναι «στημένο». Μετά έγινε «εκβιαστικό». Σας βλέπει ο λαός να λέτε ψέματα και να κάνετε προβλέψεις που διαψεύδονται. Η ΝΔ δεν τόλμησε να υποβάλει πρόταση μομφής».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΝΔ είχε εναποθέσει στον Μ. Βέμπερ όλες τις ελπίδες για να βρει μέσο επικοινωνίας με την γερμανική κυβέρνηση ώστε η τελευταία να αποτρέψει την διάσωση των συντάξεων. «Σήμερα μας ασκείτε κριτική για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 4,5% του ΑΕΠ δεν είχατε υπογράψει; Το 3,5% σας πείραξε; Αν έχετε αλλάξει άποψη και θέλετε να στηρίξετε τις προσπάθειες για κάτι καλύτερο θα υποστηρίξω. Όλα τα κάνετε όμως υποκριτικά», δήλωσε, συμπληρώνοντας «θέλουμε μια κεντροαριστερά γιατί δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το τίποτα. Δεν θέλουμε μια δεξιά. Αναρωτήθηκε γιατί κάποιος να ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ και όχι τη ΝΔ αν πιστεύει ακόμα τη θεωρία περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρέσπες και ΝΑΤΟ
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διαβάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και τον κατηγόρησε ότι κάλυψε την ατυχή δήλωση Γεωργιάδη πως δεν αναγνωρίζει την ‘Βόρεια Μακεδονία’.
«Ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω τον Ζάεφ «Μακεδόνα». Θα τον αποκαλώ, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες ως τον «Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας» ή ως τον βορειομακεδόνα πρωθυπουργό». Εσείς λέτε ότι θα τον αποκαλείτε «Σκοπιανό πρωθυπουργό». Δεν θα το κάνετε ούτε αυτό για δυο λόγους: δεν θα σας αφήσει η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και δεν θα γίνετε πρωθυπουργός».
Όπως είπε, η επίσημη ονομασία του στρατεύματος της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα είναι «Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ σε ότι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να ακούσει τα όσα είπε ο ΣΕΒΕ ότι είναι απόλυτα προστατευμένα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ.
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ρεπορτάζ της Εστίας σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Βόρεια Μακεδονία, Καταλονία, τονίζοντας: «Ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν καταλαβαίνει πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη θέση. Ή θα διαψεύσετε το δημοσίευμα ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια απέναντι στους βορειοελλαδίτες που δεν έχουν αποσχιστικές τάσεις, δεν μιλούν άλλη γλώσσα και δεν έχουν άλλη εθνότητα».
Για την επίσκεψη στην Αγκυρα, δήλωσε ότι πριν καν ξεκινήσει για την Τουρκία ο αρχηγός της ΝΔ έσπευσε να προκαταβάλει ότι θα είναι αποτυχημένη. «Ολη η Ελλάδα είδε μια διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αλλά εσείς επιμείνατε στην ίδια προπαγάνδα. Οι επαφές είναι χρήσιμες και πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Τι θέλετε να κάνουμε, να μην μιλάμε με κανέναν; Δεν μας λέτε τη θέση σας, μην. 'Μην μιλάτε, μην προχωράτε στο Μακεδονικό, μην ενθαρρύνετε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μην βελτιώσετε τις σχέσεις με την Αλβανία, μην συζητάτε με την Τουρκία'».
Σχετικά με το βέτο στα κεφάλαια ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, όπως αναφέρει το euro2day.gr, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και δεν αμφισβητούνται από την Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση, αναρωτήθηκε αν θα πρέπει η Ελλάδα να έχει στόχο να αποτρέψει την πορεία των γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλείνοντας, ρώτησε γιατί η ΝΔ δεν κυρώνει το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ δεδομένου ότι δηλώνει ότι δεν θα ανατρέψει την Συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της ένταξης είναι θέμα της γειτονικής χώρας.
«Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει ένα σημαντικό κύκλο υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από αύριο οι υποχρεώσεις γυρίζουν στους γείτονες που θα πρέπει να στείλουν επίσημο αίτημα στις χώρες του ΟΗΕ προκειμένου να μην αποκαλούνται πλέον ως ‘Μακεδονία’ αλλά ως ‘Βόρεια Μακεδονία’ και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι ίδιοι στο δημόσιο λόγο τους», είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι «θα κριθούν όλοι από την ιστορία. Εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό».