Πολιτική

Τσίπρας-Μητσοτάκης μαζί στις Βρυξέλλες


 Αγώνα δρόμου για να προλάβει το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά το Eurogroup και τη συνεννόηση για ενεργοποίηση του NATO στο Αιγαίο, κάνει η κυβέρνηση. Με το ρήγμα στις τάξεις των αγροτών να αδυνατίζει το εσωτερικό μέτωπο, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό να βρίσκονται στην τελική ευθεία, το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο.

Ανεπίσημα αλλά ουσιαστικά «πλάτη» σε αυτή τη φάση βάζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενεργοποιείται στην Ευρώπη με αφορμή επαφές μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Βλάντις Ντομπρόβσκις και άλλους αξιωματούχους εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης καλλιέργησε το σχετικό κλίμα, τόσο με τις δηλώσεις του κατά των εκλογών, όσο και με την ανάδειξη του προσφυγικού ως μείζονος εθνικού θέματος καθώς και με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεργασία με το NATO.

Για τη στάση του αυτή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δέχεται πυρά τόσο από το εσωκομματικό πεδίο όσο και από media, καθώς απομακρύνεται από τις γραμμές της στείρας αντιπολίτευσης και περνά στο νέο πολιτικό δόγμα της εθνικής ευθύνης, με το οποίο ο ίδος εκτιμά ότι θα κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν είναι αυτή.

Η παράλληλη παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, με διατυπωμένη την πολιτική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των εκλογών, είναι προφανές ότι αυξάνει τη δύναμη πυρός, αποδεικνύοντας στην πράξη πολιτική συνεννόηση.

Αν και στο επίκεντρο των διεργασιών στις Βρυξέλλες βρίσκεται το προσφυγικό, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου την Παρασκευή, εν τούτοις είναι προφανές ότι όλα τα ανοιχτά ζητήματα συνδέονται και ότι οι λύσεις αναζητούνται πλέον σε πολιτικό πλαίσιο.

Η αξιολόγηση

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αν αποστείλουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή πλήρες σετ νέων προτάσεων στους εταίρους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ένα είδος capital buffer για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, το οποίο θα προέρχεται από τις αποκρατικοποιήσεις, τότε οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τις 15 Μαρτίου είναι αυξημένες.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πολλά θα κριθούν κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές για τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Ντόναλντ Τούσκ,  σήμερα, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθως τον πρόεδρο της Κομισιόν θα συναντήσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με σειρά επιτρόπων, όπως τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, την επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς και την επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

 Το προσφυγικό

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει τριμερής συνάντηση πριν τη σύνοδο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με αντικείμενο όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό. Η Τουρκία εξακολουθεί να κρατά το κλειδί στις εξελίξεις και παρά την... παρακλητική στάση της Ευρώπης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αδιαφορία, που τροφοδοτεί το αδιέξοδο, αφού δεν περιορίζει αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές, όπως έχει τη δυνατότητα.

Η τριμερής είναι πιθανό να εξελιχθεί και σε μίνι σύνοδο, αφού ίσως σε κάποια φάση των προπαρασκευαστικών της συνόδου διαπραγματεύσεων, να συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιταλία ή και άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός έχει έτσι κι αλλιώς ξεκινήσει διπλωματικό μαραθώνιο για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα με το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων. Στις Βρυξέλλες μάλιστα θα βρεθεί από την Τετάρτη για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – με τον οποίο πάντως θα συζητήσει και το θέμα της αξιολόγησης.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Κυριακή είχε υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Σε όλες τις επαφές του ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία απαιτείται ευρωπαϊκή συνεργασία.

Πάντως από τις Βρυξέλλες καταβάλλεται προσπάθεια να μην δοθεί η εντύπωση ότι απομονώνεται η Ελλάδα, παρά την κριτική που δέχεται η Αθήνα για τους χειρισμούς της στο πρόβλημα. «Η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας.