Πολιτική

Τσίπρας: Κίνδυνος φιάσκου α λα Αστέρα στο Ελληνικό!


 

Τον ορατό κίνδυνο φιάσκου με την επένδυση της κοινοπραξίας της Lamda Develompent στο Ελληνικό, εάν απορριφθεί το σχέδιο των επενδυτών, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί καθυστερήσεων με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει την ταχεία πρόοδο της επένδυσης, με εκκίνηση των έργων μέσα στο 2017, αλλά τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή πρόοδο στην εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου είναι η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων, εντάσσοντας την πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν σχετική ερώτηση στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σχολαστικής τήρησης του Συντάγματος και των νόμων, ώστε να προχωρήσει ομαλά η επένδυση στο Ελληνικό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που συμφωνήθηκε επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή κρίθηκε ότι η προβλεπόμενη δόμηση ήταν ασύμβατη με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τελικά, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η επένδυση προχώρησε με διαφορετικούς όρους, ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση που έγινε επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με σχετική έγκριση από το ΣτΕ.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή φέρνει στο προσκήνιο τη σοβαρότερη πηγή ανησυχίας των επενδυτών της κοινοπραξίας της Lamda, που δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο να «σκαλώσει» το προεδρικό διάταγμα για το master plan της επένδυσης, στο οποίο εντάσσεται και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βουλευτές της ΝΔ επέκριναν με πρόσφατη ερώτησή τους στη Βουλή την κυβέρνηση, επειδή, όπως ανέφεραν, καθυστερεί την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όμως, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η μελέτη δεν έχει εγκριθεί επειδή δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί και υποβληθεί στο υπουργείο, ώστε να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που θα πρέπει, με τη σειρά του, να περάσει από το ΣτΕ.

Όπως σημειώνουν νομικοί, η μητέρα των δικαστικών «μαχών» για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού θα δοθεί στο ΣτΕ, όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα εξετάσει τη συμβατότητα του σχεδίου της κοινοπραξίας, που προβλέπει αρκετά πυκνή δόμηση και ανέγερση ουρανοξύστη, με τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η περίπτωση του Ελληνικού μπορεί να μην είναι ευθέως συγκρίσιμη με αυτή του Αστέρα Βουλιαγμένης, υποστηρίζουν οι νομικοί, αλλά απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός φιάσκου με απόρριψη του master plan από το ΣτΕ, το οποίο θα έθετε εν αμφιβόλω την προώθηση της επένδυσης, εάν η δικαστική ανατροπή οδηγούσε σε σοβαρή αλλαγή των σχεδίων της κοινοπραξίας, που θα ανέτρεπε τους επενδυτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς τους.