Πολιτική

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για τηλεοπτικές άδειες, θαλασσοδάνεια και χρέη κομμάτων


Ξκίνησε η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβασε τους τόνους και επιτέθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κυρίως στο χρέος, που όπως είπε, είναι μια συζήτηση σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί και του Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι απέναντι στη διαπραγμάτευση, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, τα θαλασσοδάνεια και τα χρέη των κομμάτων. 

«Τι σημαίνει στη γλώσσα σας οι μεταρρυθμίσεις, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και συνέχισε: «Απολύσεις, ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου. Εμείς, επιδιώκουμε τη μείωση του χρέους, που δικαιούμαστε σύμφωνα με τη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τηλεοπτικές άδειες και όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ: «Είστε απέναντι στη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, αλλά και στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, που εσείς δημιουργήσατε. Τάξατε στους υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 255 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, που τα έχει ανάγκη ο λαός. Και δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη που δεν πήρατε δεκάρα και τους δίνατε δάνεια με αέρα, όπως ομολόγησαν κάποιοι στην επιτροπή της Βουλής. Και τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωράει κάνετε ότι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε. Κάνατε λόγο για δήθεν μεγάλο σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Εσείς που γονατίσατε το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κοιτάξτε στα δικά σας βιβλία». 

Τέλος, ο πρωθυπουργός, πριν αναφερθεί στην Παιδεία, μίλησε για το χρέος, αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, αλλά με σκληρή προσπάθεια και σκληρή δουλειά, αλλά και ταυτόχρονα με έγνοια για τους πιο αδύναμους. Στη δεύτερη αξιολόγηση θα διαπραγματευτούμε, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την εργασία. Για τις συμβάσεις εργασίας, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατήργησαν την προηγούμενη περίοδο».

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι 

H πρώτη αναμέτρηση Τσίπρα - Μητσοτάκη, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αφού επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, άσκησε κριτική στη ΝΔ για την Παιδεία. 
 
 
 
«Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία κι έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι ''είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων''».
 
«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτεται, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές» τόνισε για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.
 
«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.
 
Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.
 
Για τους αιώνιους φοιτητές είπε: «Το ζήτημα δεν είναι να τους κόψεις, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές».