Πολιτική

Τσίπρας – Καμμένος: Δυσκολεύει η συγκατοίκηση υπό προθεσμία


Το αποτέλεσμα στη Βουλή των Σκοπίων φέρνει πιο κοντά το πρόβλημα

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της  γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, προκαλεί εύλογη ικανοποίηση στην Αθήνα, στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον. Για τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών, ταυτόχρονα όμως και αφετηρία νέων δυσκολιών και προβλημάτων.

Η υπερψήφιση της πρότασης για αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ καθιστά πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην παρούσα ελληνική Βουλή - και μάλιστα πολύ γρήγορα, ενδεχομένως τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Για να ολοκληρώσει λοιπόν με επιτυχία την προσπάθεια διευθέτησης αυτού του μείζονος και χρονίζοντος εθνικού θέματος, ο  κ. Τσίπρας πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης του μέχρι τότε. Και για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία αποτελούν για τον μέσο πολίτη το απτό «αντίκρυσμα» της εξόδου από τα μνημόνια, χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.
 Κι αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναγκασμένος να βρίσκει διαρκώς modus vivendi με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες ισορροπιστικών κινήσεων.

Η δέσμευση και οι «παρασπονδίες»

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΑΝ.ΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση με επίκληση του σκοπιανού. Μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο ο «έντιμος» - αλλά δυστροπών πλέον - σύμμαχος θα τηρήσει τον λόγο του και αν θα αποφύγει νέες «παρασπονδίες»,  που θα προκαλούσαν εσωτερική κρίση και ενδεχομένως διάλυση του κυβερνητικού σχήματος.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις του κ. Καμμένου, θα υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να βρεθεί εκτός κυβερνητικής γραμμής, με ενέργειες και δηλώσεις του υπαγορευόμενες από κομματικές-εκλογικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές του.

Ηδη καταγράφεται το πρώτο «φάουλ» του: Την ώρα που ο πρωθυπουργός συνέχαιρε τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ για το αποτέλεσμα, ο υπουργός Αμυνας μιλούσε σε τουιτάρισμα του για εξαγορές, δωροδοκίες και χρηματισμό σκοπιανών βουλευτών – προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της πΓΔΜ.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι λοιπόν μια περίοδος εξαιρετικά δύσκολης «συγκατοίκησης», η οποία μπορεί να τελειώσει όταν φθάσει προς επικύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο «κόμπος στο χτένι»

Υπάρχει όμως ακόμη η πιθανότητα αυτή η συμφωνία να μη φθάσει ποτέ στην τωρινή Βουλή: Η διαδικασία στα Σκόπια δεν έχει τελειώσει.

• Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι μόνο το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα της χώρας και να απαλειφθούν συνταγματικές διατάξεις αλυτρωτικού περιεχομένου.Απομένουν άλλες δύο φάσεις για να ολοκληρωθεί.

• Το επόμενο εικοσαήμερο θα διεξαχθεί η κατ' άρθρον συζήτηση επί των αναθεωρούμενων συνταγματικών διατάξεων, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών.

• Θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί της συνολικής αναθεώρησης, που πρέπει να εγκριθεί πάλι με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το γεγονός ότι στην πρώτη χθεσινή ψηφοφορία εξασφαλίστηκε οριακά η απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν αποτελεί ασφαλές πρόκριμα για τη συνέχεια. Η μάχη στα παρασκήνια θα συνεχισθεί, με ασφυκτικές πιέσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αν δεν υπάρξει ανατροπή και η αναθεώρηση ολοκληρωθεί, η σκυτάλη θα περάσει στην ελληνική πλευρά.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει για επικύρωση στη Βουλή. Και τότε ο «κόμπος θα έχει φθάσει στο χτένι» για τον Π. Καμμένο και για την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα