Σκληρή κριτική κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό αλλά και του ρόλου της ΕΕ, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια σύνθετη και δύσκολη κρίση», που παίρνει «διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση», «ούτε αντιμετωπίζουμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «αποκορύφωμα της επιθετικής τουρκικής στρατηγικής» τη «μονομερή παραβίαση της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας για τους πρόσφυγες» και την «παρακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού να περάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα», ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ, που «απέναντι σ' έναν κυνικό και επιθετικό Ερντογάν», εμφανίζεται «αδύναμη και δειλή».
«Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες. Μη τυχόν και αναγκαστεί να αναλάβει έστω μικρό μέρος της ευθύνης από τους εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους που επιθυμούν να περάσουν στο ευρωπαϊκό παράδεισο. Μη τυχόν και ενοχληθούν τα ακροδεξιά κόμματα και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης», τόνισε, σημειώνοντας ότι κανονικά οι ηγέτες της ΕΕ, όπως η Α. Μέρκελ, θα έπρεπε να «έχουν χάσει τον ύπνο τους», όπως το 2015-016, οπότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους «ανάγκασε να βρούνε λύση μέσα από μια δύσκολη συμφωνία, την Ευρωτουρκική Συμφωνία και μέσα από ένα δύσκολο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ».
Αυτό, είπε, έγινε με επανειλημμένες έκτακτες Συνόδους Κορυφής και εγκάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «δεν ζητάει Σύνοδο Κορυφής που θα τους ανάγκαζε να πάρουν θέση στο κορυφαίο επίπεδο», ούτε «κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία μπας και συμμορφωθεί», ούτε «νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση «απρόσμενο δώρο» για αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού με την Ελλάδα στο επίκεντρο «να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών», ενώ «ικανοποιείται με κονδύλια». «Αυτή είναι η ευρωπαϊκή επιδίωξη που προβλέψιμα εξυπηρετεί ο προβλέψιμος κ. Μητσοτάκης», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι για να κρύψει αυτήν την αλήθεια «διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας».
Συνεχίζοντας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς» και ότι «ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις "να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους"».
Εξάλλου, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι και η πρώην κυβέρνηση το υπερασπίστηκε, χωρίς «επικοινωνιακούς παιάνες» αλλά και με γνώμονα «τις αρχές του ανθρωπισμού, τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν σταματήσανε ποτέ να προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση με όρους «διεκδίκησης» και ότι δεν άφησε ο ίδιος ποτέ τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο «περιθώριο», αφού συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την ενημέρωσή τους.
Επιπλέον, απάντησε στις κατηγορίες της τότε αντιπολίτευσης πως δεν έγιναν επιστροφές μεταναστών, σημειώνοντας ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από τη χώρα είτε για να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε για να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες τους ή στην Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης, ενώ 30.000 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Στον αντίποδα, είπε, η τωρινή κυβέρνηση ενώ είχε πει για μεταφορά 20.000 ανθρώπων από τα νησιά σε δέκα περιφέρειες και για 10.000 επιστροφές μεταναστών σε έναν χρόνο «δεν έκανε "τίποτα». «Αντιθέτως, όλες οι κινήσεις που έκαναν χαρακτηρίζονταν από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό και υποκρισία και, εν τέλει, αποδείχθηκαν καταστροφικές», σημείωσε, αναφέροντας ότι «αυτό το μπάχαλο είναι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσφυγικό» και κάνοντας λόγο για «εθνικά επικίνδυνη» διαχείριση του προσφυγικού. «Delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Σε βάρος της Ελλάδας. Με όσα εμβατήρια κι αν επιχειρεί να καλύψει αυτή την απαράδεκτη πολιτική» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα 350 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την ΕΕ για νέα hot spot, το σχέδιο είναι να γίνουν τα νησιά «αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον ευρωπαϊκό παράδεισο».
Ο Αλ. Τσίρπας αναφέρθηκε και στη χθεσινή δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών υποθέσεων η οποία, όπως είπε, «αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε ούτε Σύνοδο Κορυφής ούτε πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων» και «κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραμονή του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να «βάλει πλάτη» εάν του ζητηθεί, «σε ένα εθνικό σχέδιο σοβαρό και υπεύθυνο ώστε να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση», ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την αντίθεσή του «στην απόπειρα εκφασισμού τμημάτων της κοινωνίας με μια τοξική προπαγάνδα πολέμου, εξύμνησης της βίας, πρόσκλησης σε παραστρατιωτικές ομάδες να συμμετάσχουν στο κυνήγι μαγισσών», στο οποίο στόχος γίνονται όχι μόνο οι «εισβολείς», αλλά και «οι ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι».
«Αντί να παριστάνει τον αρχιστράτηγο στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης να καταστρώσει εθνικό σχέδιο για το πώς θα γίνει η διασπορά των ευάλωτων πληθυσμών από τα νησιά με μεταφορά σε περιφέρειες και δήμους», είπε και παρότρυνε τον πρωθυπουργό να «συγκρουστεί με τους γαλάζιους δημάρχους», να «ενοχλήσει» τους Ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «κυρώσεις στην Τουρκία», αλλά και ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Επίσης, τον κάλεσε να απλοποιήσει τη διαδικασία ασύλου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές, να ακυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «που πέρασε με ανοιχτή τη Βουλή», τις «επιτάξεις» και τα «σχέδια για δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και ακόμη χειρότερα στα ξερονήσια».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική δύναμη», η οποία θα είναι παρούσα «για να μην εξελιχθεί η σημερινή εθνική κρίση σε εθνική τραγωδία».