Πολιτική

Τσίπρας: «Eπιτυχία το Eurogroup, κλείνει ο κύκλος της λιτότητας»


  Ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα του Eurogroup, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, κάνοντας λόγο για εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είχαμε «συνηθίσει μόνο να παίρνουν», όχι και να δίνουν.

Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας ερώτησηστην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup, υποστήριξε πως τα αντίμετρα  δεν αποτελούν εγγύηση για τους φορολογούμενους, ενώ απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, διερωτήθηκε «πώς θα πάρει πίσω ο φορολογούμενος τα χρήματα από τα νέα μέτρα» και «πώς θα ισοβαθμήσει το τσεκούρι από τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου».

Ο ίδιος παράλληλα, στιγμάτισε τη στρατηγική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Γιατί τραβήξατε τον χρόνο, αφού δεν κερδίζουμε κάτι» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα δεχθεί όλα τα μέτρα και αυτό θα το δούμε την Τρίτη, όταν και θα έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα».

«Θα τα αποδεχθούμε όλα και ας λέει η κυβέρνηση για αντισταθμιστικά μέτρα» συμπλήρωσε, ενώ σχετικά με τη στάση των βουλευτών της συγκυβέρνησης, επεσήμανε ότι «σύμφωνα με την ηθική, όποιος βουλευτής διαφωνεί, παραιτείται και πηγαίνει σπίτι του».

Κάνοντας ειδική μνεία στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, σημείωσε πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο φορολογικό, το οποίο θα φέρει μείωση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ο νέος νόμος φάνηκε από την αρχή ότι δεν θα λειτουργήσει» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας πως «είναι σαν να πληρώνουμε σε δύο εφορίες».

Ο πρωθυπουργός  από την πλευρά του, απαντώντας στον κ. Λεβέντη, υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν.

Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά, τόνισε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους, τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι' αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.

 Όπως εξήγησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί που είπε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού». Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως δεν υπάρχει και για τα άλλα μέτρα.

Υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η εντυπωσιακά ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. Είπε ότι οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος.

 «Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος γαι την υιοθέτηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου, που σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν μπορούμε να μη χαρούμε όταν ακούμε από επίσημα χείλη για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για μέτρα λιτότητας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα και στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα αποτύχουμε, ότι θα τα δώσουμε όλα, ότι θα τραπούμε σε άτακτη φυγή.

Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος και ότι τον είδε χτες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.

Κατέκρινε τη ΝΔ που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν "στη Νικολούλη", για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας

"Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατέστησε σαφές ότι προσωπικός του στόχος και της κυβέρνησης είναι «να είμαστε κυβέρνηση που θα αψηφήσει τις Κασσάνδρες και με στοχοπροσήλωση και αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, την επιτροπεία, την κρίση».

 Έχουμε απέναντί μας πιστωτές που ήταν σκληροί για τη χώρα, τώρα τελευταία να μιλάνε για τέλος της λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού"