Διεθνή

Τσίπρας: «Ένα άτακτο Brexit θα ήταν τεράστια ζημιά για όλους μας»


Ένα 24ωρο μετά την έγκριση στη Βουλή των Λόρδων του νομοσχεδίου που αποκλείει το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC υπογραμμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια «άτακτη» αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενος πως οι ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ θα διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της στενής οικονομικής τους σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Στιβ Σέτζγουικ του CNBC, στο Φόρουμ Αμπροσέτι στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι μια βρετανική έξοδος χωρίς επίσημη συμφωνία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

«Θεωρώ ότι η ζημιά θα ήταν τεράστια και μας αφορά όλους. Φυσικά την ίδια την Βρετανία και τους πολίτες της πρώτα απ 'όλα, αλλά όχι μόνο αυτούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι θα ήταν τεράστια η ζημιά σε περίπτωση μη συμφωνίας για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και ειδικά για τα ισχυρά κράτη, οι οικονομίες των οποίων συνδέονται άρρηκτα με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο αμερικανικό μέσο έρχεται ύστερα από μια ταραχώδη εβδομάδα για την βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς το Συντηρητικό κόμμα έχασε την πλειοψηφία και ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες ήττες εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου, παραδιδόμενος ουσιαστικά στο έλεος της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Βουλή των Λόρδων την Παρασκευή ουσιαστικά αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit και αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα από την βασίλισσα Ελισάβετ. Κυρίως, αναγκάζει τον Τζόνσον να υποβάλει νέο αίτημα στην ΕΕ για τρίμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων. Φυσικά, ο βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως το Brexit πρέπει «πάση θυσία» να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Στην πλειοψηφία τους, οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ιδίως όσον αφορά στην βρετανική οικονομία. Συγκεκριμένα, η υποτίμηση της λίρας και η  των μισθών συγκαταλέγονται στους κυριότερους κινδύνους για την Βρετανία.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως σε μια τέτοια περίπτωση το Brexit θα επηρέαζε κυρίως την βρετανική εργατική τάξη και τις πιο οικονομικά ευάλωτες χώρες της ΕΕ.

Στο άρθρο του, το αμερικανικό δίκτυο CNBC υπογραμμίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ήρθαν στην εξουσία το 2015 με σκοπό να μεταβάλουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα εντός της ΕΕ και κυρίως να τερματίσουν την εγχώρια λιτότητα, που πλήττει τη χώρα από το 2010. Εντούτοις, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται πως η πολιτική του έχει ομοιότητες με την λαϊκίστικη πολιτική του Τζόνσον.

«Δεν είναι λαϊκισμός να μάχεσαι για τα δικαιώματα του λαού σου, ούτε να προσπαθείς να έρθεις σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους σου – αυτό είναι δημοκρατία, όχι λαϊκισμός. Λαϊκισμός είναι να εμποτίζεις το κοινωνικό μίσος, να διχάζεις τον λαό και να μάχεσαι χωρίς κάποιον ρεαλιστικό σκοπό», εξήγησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.