Πολιτική

Τσίπρας: Εφαρμογή των μέτρων εφόσον υπάρξει λύση για το χρέος


Για την ανάγκη οι θυσίες να πιάσουν επιτέλους τόπο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο δελτίο του ANT1, ξεκαθαρίζοντας πως τα μέτρα θα ψηφιστούν αλλά για να υλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει και λύση για το χρέος! «Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα ψηφιστούν για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αν δεν δοθεί η λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που έχει ψηφίσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την κοινή πεποίθηση της κυβέρνησης πως θα επιτευχθεί οριστικά η τεχνική συμφωνία και συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαίου.

Απαντώντας για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως: «Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση).

Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;'.

Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της»

Για το παραπάνω επίτευγμα, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως το πλεόνασμα επιτεύχθη γιατό ενεργοποιήθηκαν οι κατάλληλοι "κόφτες" (και όχι αυτοί που κάποιοι ήθελαν): Κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και σπατάλες

"Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχει βαριά φορολογία στην Ελλάδα αλλά υπήρχε και πριν και οι στόχοι δεν πιάνονταν. Αν δεν πιάναμε το πλεόνασμα που πιάσαμε θα ήμασταν μπαλάκι μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ", τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία είναι μηδενικό και έκανε λόγο για απομόνωση του ΔΝΤ. «Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη, επιθυμούσαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, βάζοντας την Ελλάδα στη μέση με τις λάθος προβλέψεις τους.

Αποκρατικοποιήσεις: Δεν ήταν δική μας η επιλογή αλλά...

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η οπτική της κυβέρνησης είναι αυτή των συμπράξεων και όχι αυτές οι συμφωνίες που  παρέλαβε η κυβέρνηση.

"Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη", τόνισε, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι "πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις", ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως "εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους".

Σχολιάζοντας το επίκαιρο επίσης ζήτημα της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία είναι εντελώς διαφορετική από ότι είχε συμφωνήσει η ΝΔ "για μικρή ΔΕΗ, πώληση 1/3 των φιλέτων και πώληση του 66 του ΑΔΜΗΕ που είναι ο πλούτος", σχολίασε.

"Εξασφαλίσαμε το 51% των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο και καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Οσα γίνονται τώρα σχετίζονται με το ότι ως χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της Κομισιόν. Ετσι είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, όπου είναι και η παραγωγή.

Αποφασίσαμε να το κάνουμε με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά ήρθε απόφαση του ευρωδικαστηρίου που ζητά να μην έχει παρουσία η ΔΕΗ στα νέα λιγνιτικά πεδία. Επειδή δεν θα επιλέξουμε νέα λιγντικά πεδία γιατί είναι πολύ ακριβά πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό με πωλήσεις υφιστάμενων μονάδων", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σόιμπλε/Μέρκελ και Δημοσκοπήσεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση», σχολίασε απαντώντας στο περίφημο "Go Back Mrs Merkel".

Όσον αφορά το εσωτερικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την εποχή του Γ. Παπανδρέου σε σχετική σύγκριση για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. "Εγώ πήρα το κόστος και πήγα σε εκλογές, δεν κινήθηκα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς που έκλεισαν τη συμφωνία μετά τις εκλογές. Το 2011 χιλιάδες Ελληνες διαδήλωναν στις πλατείες. Αυτό ήταν απονομιμοποίηση της τότε κυβέρνησης όχι οι δημοσκοπήσεις", υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.