Πολιτική

Τσίπρας: «Ατυχής η διαχείριση της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών»


Στα δραματικά γεγονότα και το δημοψήφισμα του 2015 αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο που διοργανώνει η «Καθημερινή» από κοινού με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE), στην Εθνική Πινακοθήκη, με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έκανε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος ενώ πρόσθεσε ότι αν και υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ, ο ίδιος δεν διαπραγματεύτηκε ούτε στιγμή την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μάλιστα, κάνοντας την αυτοκριτική του, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε λάθη διαχείρισης στην υπόθεση της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών - δυο από τις εμβληματικότερες περιπτώσεις πολιτικών επιλογών που έκανε η κυβέρνησή του - αφήνοντας αιχμές προς συγκεκριμένα πρόσωπα που χειρίστηκαν τις δυο υποθέσεις.   

Τέλος εκτίμησε ότι η Αριστερά δεν καταφέρνει να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής.

Σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα

«Είμαι πολύ ευτυχής, που είμαι σήμερα μαζί σας. Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα που δέχθηκα από τον κ. Παπαχελά, έξι μήνες νωρίτερα. Όποιος ανεβαίνει στο βήμα, έχει να προσφέρει στη συζήτηση, η οποία θα μας κάνει σοφότερους.

Γεννήθηκα τέσσερις μέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και ύστερα. Μπορώ να θυμηθώ ως παιδί Δημοτικού τις αλλαγές που υπήρξαν, εκείνη τη δεκαετία. Βεβαίως, η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μία μεγάλη, κομβική τομή και μετάβαση στην ιστορία της χώρας, για μία ελεύθερη δημοκρατία. Μάλιστα, ελπίζω να μην έχω και εγώ κρίση μέσης ηλικίας, όπως η δημοκρατία μας», επεσήμανε αρχικά.


«Σε αυτά τα 50 χρόνια, υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες»

«Όσον αφορά την οικονομία, το 1974, η χώρα μας ήταν ισχυρότερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σήμερα, είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανταγωνίζεται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η χώρα οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και για ποιους λόγους φθάσαμε έως εκεί. Οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. Η αιτία της κρίσης είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο μετά το 1974, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρόδωσαν τις ιδεολογικές τους αρχές.

Οφείλω να πω ότι και η Αριστερά παραγνώρισε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αφεθήκαμε επίσης στο λανθάνον αφήγημα της δήθεν “θωρακισμένης” οικονομίας. Οι ευθύνες πρέπει να καταμερισθούν ισοτίμως», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Δεν σκέφθηκα ποτέ να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ»

«Δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, «τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην – τότε – ελληνική κυβέρνηση και στην – τότε – ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας λάθη στη φάση της διαπραγμάτευσης, και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση».

Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του και σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους».

Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

«Δεν είχα στο μυαλό μου μια πολιτική ρεβάνς για την "Πρώτη φορά Αριστερά", αλλά στόχο είχα την ευρεία πολιτική συναίνεση για την έξοδο της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι είχε φιλική σχέση με τον – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, διαψεύδοντας ότι είχε απειλήσει περί παραίτησής του.

«Μια δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα είναι σίγουρα πάσχουσα»

Για «μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Μεταπολίτευσης» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη».

Στη συνέχεια, είπε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι η δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε το εξής ως προς το κράτος δικαίου: «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.

Μια δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα».

«Πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε στη διόγκωση ενός κύματος αντιπολιτικής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός «εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να γίνουν μέρος της λύσης», όπως σημείωσε.  

«Ατυχής η διαχείριση της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών»

«Ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών», είπε με διάθεση αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Για την υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε: «Η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου».

Εκτίμησε δε ότι αν υπήρχε ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου επί των ημερών του, «δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό στο Μέγαρο Μαξίμου».

«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί»

«Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Δήλωσε επίσης υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών «κόντρα στο ρεύμα και στις φωνές του λαϊκισμού μεταξύ τους και του σημερινού πρωθυπουργού, δυστυχώς παρά το γεγονός ότι συμφωνούσε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.